
Sestavine
testo
- 400 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 dl toplega mleka
- 3 velika razžvrkljana jajca
- 150 g rahlo zmehčanega masla
- ½ žličke soli
nadev
- 100 g mandljevih lističev
- 140 g maka
- 100 g masla
- 1 žlica vaniljeve arome
- 4 žlice medu
preliv
- 85 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.
Sestavine
testo
- 400 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 dl toplega mleka
- 3 velika razžvrkljana jajca
- 150 g rahlo zmehčanega masla
- ½ žličke soli
nadev
- 100 g mandljevih lističev
- 140 g maka
- 100 g masla
- 1 žlica vaniljeve arome
- 4 žlice medu
preliv
- 85 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
Postopek
V posodo kuhinjskega strojčka z gnetilkami za kruh damo moko, kvas, sladkor, mleko, jajca in sol. S strojčkom mešamo 5 minut, če pa testo zgnetemo ročno, damo vse sestavine v dovolj veliko skledo in gnetemo 10 minut. Testo je v tej fazi verjetno precej lepljivo. Postopno dodajamo maslo in ga vedno dobro vgnetemo. Nato vse skupaj še nekaj minut mešamo, da dobimo gladko testo. Damo ga v dovolj veliko naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na sobni temperaturi 3 ure, da vzhaja. Ker testo vsebuje maslo, ki se lahko začne topiti, sklede ne postavimo blizu kakšnega vira toplote. Po treh urah skledo s testom postavimo v hladilnik in jo tam pustimo čez noč. Če želimo, lahko ta korak tudi izpustimo, vendar okus testa ni isti.
V veliko ponev stresemo mandljeve lističe in jih nekaj minut pražimo, da začnejo rjaveti. Dodamo jim mak in pražimo tudi tega, da se začne razvijati makova aroma. Vse skupaj ohladimo.
V posodo kuhinjskega mešalnika damo mak z mandljevimi lističi, skoraj vse maslo (žličko ga prihranimo za pekač), aromo in med. Zmešamo v gladek nadev.
Če damo testo čez noč v hladilnik, ga vsaj 3 ure pred uporabo vzamemo iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo. Venčni model namastimo s prihranjenim maslom. Testo zvrnemo na delovno površino in ga nežno pregnetemo, da iz njega spravimo zrak. Nato ga razvaljamo v obliko pravokotnika, velikega približno 35 x 45 cm, in ga premažemo z nadevom. Obloženo testo tesno zavijemo; zavijati začnemo pri daljši stranici. Položimo ga v pekač tako, da je zaključni rob zgoraj, konca zvitka naj se stikata. Vse skupaj pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, premazano z oljem, in pustimo vzhajati 30 do 40 minut oziroma da zvitek obsega ¾ celotnega pekača. Medtem pečico segrejemo na 200 °C.
Zvitku odstranimo folijo in ga pečemo 35 minut, da postane zlato rjav. Medtem pripravimo preliv tako, da sladkor zmešamo z vaniljevo aromo in 2 žlicama vode. Pečen kolač zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ga po celotni površini večkrat premažemo s prelivom; porabiti moramo ves preliv. Pustimo ga počivati približno 10 minut, nato pa narežemo in postrežemo.