Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Pehtran najpogosteje poznamo kot aromatično zelišče za potico. Pa vendar ima pehtran tak karakter in intenzivno aromatiko, da se odlično ujame v številnih zanimivih sladicah in finih glavnih jedeh.
Njegov sladkast in hkrati rahlo grenak okus z nežnimi notami janeža, je izziv številnim kuharjem, ki znajo ustvariti presenetljive kombinacije.
Pehtran v sladkih jedeh
Pehtran je Slovencem najbolj znan v pehtranovi potici. Za spremembo ga dodajte roladam ali mafinom. Odlično se ujame s skuto ali smetano, zato je popolno zelišče za kreme, sladolede in panakote. Tudi gratinirane palačinke bo pehtran prijetno popestril.
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Pehtranova potica je izbira številnih gospodinj, ko se pripravljajo na veliko noč. Ta je zelo sočna, ker ima skutni nadev.
Pehtranova potica s skuto
Drobno nasekljanega lahko dodate v krhko testo za pite in piškote (zamisel: pripravite lahko tudi slane piškote s pehtranom in jih ponudite ob dobro zorjenem siru). Makroni s pehtranom so navdušujoče intenzivni. V kombinaciji s sivko, meto, meliso ali citronko, deluje aroma pehtrana še bolj osvežilno.
Še najbolj preprosto pripravite pehtranov sirup in ga v tej obliki uporabljate v sladicah, lahko pa pehtran tudi zmeljete skupaj s sladkorjem in pripravite aromatiziran pehtranov sladkor.
Pehtran v slanih jedeh
Najbolj preprosta oblika uporabe pehtrana v slanih jedeh je Najbolj znana uporaba pehtrana pa je v eni od klasičnih francoskih omak - v berneški omaki (sauce béarnaise)iz rumenjakov, masla, belega vina, šalotke, pehtrana in vinskega kisa.
Tako zelo drugače, pa tako zelo preprosto. In vsa skrivnost je v dveh vejicah svežega pehtrana!
Piščanec z gorčično-smetanovo omako s pehtranom
Zelo preprosto pehtran uporabite tako, da ga vmešate v zeliščno maslo (skupaj s pretisnjenim česnom ali fino nasekljano šalotko in peteršiljem) ali z vejicami svežega pehtrana aromatizirate kis in olje. V solatnem prelivu je izvrsten zlasti na paradižnikovi solati pa tudi v solatah z jogurtovim prelivom.
Krompirjeva solata v lahki različici – večino majoneze smo nadomestili z jogurtom in kislo smetano.
Krompirjeva solata z drobnjakom in jogurtom
Pehtran se lepo ujame v kremnih juhah, predvsem krompirjevi in grahovi. Tudi v smetanovih omakah in maslenih omakah na osnovi belega vina bo našel svoje mesto.
Drobno sesekljan se odlično prileže h kuhanemu in sotiranemu grahu, pečenim gobicam in jajčnim jedem.
Lepo se kombinira z janežem, koromačem in česnom, saj te začimbe pehtranu odvzamejo nekaj ostrine.
Med mesnimi jedmi se najlepše ujame s piščancem. Preizkusite na primer spodnji recept za flambiranega piščanca s konjakom, smetano, svežimi šparglji in pehtranom.
Piščanca smo popekli in zalili s konjakom ter ga postregli v smetani, s pehtranom in svežimi šparglji.
Flambiran piščanec s šparglji
Čeprav bi kakšnemu Dalmatincu zvenelo nenavadno, se pehtran odlično ujame tudi z belimi ribami.
Kako pehtran nabiramo in shranimo
Zanimivo je, da so pehtranovi listi vedno enako aromatični in ni treba čakati z nabiranjem. Še več, ko rastlina začne cveteti, izgublja aromo.
Če imamo pehtran na vrtu, lahko sproti smukamo liste. Če pa režemo vejice, nikoli ne odrežemo več kot tretjino dolžine, sicer ustavimo njegovo rast. Šele na koncu sezone lahko pehtran porežemo do tal.
Pehtran lahko posušimo ali pa osmukane in oprane lističe pehtrana zamrznemo. Pazimo da jih zamrznemo v eni površini, da se lističi ne zlepijo, ko zamrznejo, pa jih pretresemo v vrečko in vrnemo v zamrzovalnik. Tako jih vse leto lahko sproti iz zamrzovalnika jemljemo toliko, kolikor jih potrebujemo za izbrano jed. Pred uporabo lističe samo po potrebi nasekljamo, odmrzovati jih ni treba.

Ruski in francoski pehtran
Poznamo dve vrsti pehtrana, francoskega in ruskega.
Ruski pehtran je robustnejši in odpornejši proti mrazu in suši, ni pa tako aromatičen kot francoski. No, ne sodite mu prehitro. Tudi ruski pehtran z leti postane bolj aromatičen, zato mu je dobro dati priložnost, če živite v krajih, kjer francoski pehtran ne preživi zime.
Francoski pehtran ima rad sonce, vlago in prepustna tla. Čez zimo ga je dobro zavarovati z vejami in listjem ali prestaviti v svetli del kleti.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se