
Kokošji žgvacet
Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.
Kokošji žgvacet
Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.

Sestavine
- 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 žlic olja
- 3 stroki česna
- 1 zravnana žlica moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
- pol šopka svežega peteršilja
- sol
- poper
Preberite tudi

Preproste sladice z jagodami
Preproste sladice z jagodami, ki očarajo z okusom in izgledom – popolne za hitro sladko razvajanje v toplih dneh.

Svilnata maslena omaka - po korakih
Maslena omaka je klasična francoska osnovna omaka, ki jo poznamo tudi pod francoskim imenom beurre blanc.

Kako določiti višino kuhinjskega pulta
Kuhanje naj bo užitek, ne telovadba za hrbet! Odkrijte idealno višino kuhinjskega pulta za udobno ustvarjanje v kuhinji.
Sestavine
- 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 žlic olja
- 3 stroki česna
- 1 zravnana žlica moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
- pol šopka svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Kokoš razrežemo na srednje velike kose. Na olju prepražimo čebulo, da rahlo porumeni (malo jo tudi solimo, da se lažje razpusti). Dodamo meso in ga pražimo skupaj s čebulo približno 25 minut. Vedno kadar se začne prejemati za dno posode, dolijemo malo vode, premešamo in nadaljujemo s praženjem.
Malo pred koncem dodamo nasekljan česen, premešamo in počakamo, da zadiši. Dodamo majaron, sol in poper. Pomokamo, premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z malo vode in 1 dl vina. Premešamo, da se naredi gosta omaka, potem pa dolijemo toliko vode, da dosežemo gostoto, kot jo želimo (po okusu). Na zmerni temperaturi kuhamo še 10 minut. Žgvacet ponudimo s kuhanimi fuži, pred tem pa ga lahko lahko posujemo še z nasekljanim peteršiljem.