
Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Medena goska za martinovo pojedino
Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Medena goska za martinovo pojedino

Sestavine
- 5 kg težka goska, pripravljena in povezana za peko
- 3 majhne čebule
- 1 glavica česna in še 2 stroka
- 1 velika vejica rožmarina
- 1 bio pomaranča
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- 1 ½ kg krompirja za peko
- majhen šopek peteršilja, drobno sesekljan
glazura
- 3 žlice dobrega medu
- ¼ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- obilo sveže strtega črnega popra
Preberite tudi

Osvežilna limonina krema z malo sestavin in veliko okusa
Osvežilna limonina krema je popolna sladica za tople dni. Preprosta, hitra in neverjetno okusna — naravnost čudovita s svežim sadjem!

Zakaj je naša goveja juha boljša od vaše
Pisanje o najboljši goveji juhi je v resnici drezanje v osir, saj je pri kuhanju juhe toliko pravil, kolikor je slovenskih družin. Prebili smo se čez knjige in forume, govorili s chefi in našli najboljšo.

Sirov in čokoladni fondi - popolna spremljava evrovizijskega finala
Pripravite si popoln prigrizek za finale Evrovizije! Imamo recept za sirov in z čokoladni fondi (fondue), ki bosta tako navdušila vaše goste, da bodo peli od zadovoljstva.
Sestavine
- 5 kg težka goska, pripravljena in povezana za peko
- 3 majhne čebule
- 1 glavica česna in še 2 stroka
- 1 velika vejica rožmarina
- 1 bio pomaranča
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- 1 ½ kg krompirja za peko
- majhen šopek peteršilja, drobno sesekljan
glazura
- 3 žlice dobrega medu
- ¼ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- obilo sveže strtega črnega popra
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Za glazuro zmešamo med in začimbe ter prihranimo. Iz notranjosti goske odstranimo vso mast in s konico majhnega noža ali z nabodalom po vseh površini prepikamo kožo, pri čemer smo posebno pozorni na dele pod perutmi in bedri. Gosko položimo v prazno kuhinjsko korito in jo počasi prelijemo z loncem vrele vode. Še nekajkrat ponovimo (večkrat jo prelijemo s kropom, bolje je), da je koža napeta in sijoča. Pustimo, da se goska ohladi, nato jo osušimo s kuhinjskim papirjem.
Čebule prepolovimo, prav tako celo glavico česna, 2 stroka pa drobno sesekljamo. Pomarančo razpolovimo. Notranjost goske posolimo in jo nadevamo s čebulo, glavico česna, rožmarinom in pomarančo. Zunanjost goske natremo z oljem in obilno solimo. Postavimo jo na mrežico, ki smo jo postavili na velik pekač, in tesno pokrijemo z velikim kosom aluminijaste folije. Postavimo v pečico in pečemo 1 uro in pol.
Medtem krompir olupimo in narežemo na debele rezine. Pekač z gosko vzamemo iz pečice, odstranimo folijo in s kuhinjskimi rokavicami mrežico z gosko damo na stran. Vso maščobo iz pekača prelijemo v skledico in shranimo (uporabimo jo lahko za pripravo številnih jedi). Nato v pekač razporedimo narezan krompir, solimo in dobro zmešamo z malo maščobe od peke. Mrežico z gosko položimo nad krompir in jo spet pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo še 1 uro. Nato folijo odstranimo, gosko po vsej površini premažemo z medeno glazuro in vrnemo v pečico še za 15 minut. Gosko prestavimo na veliko desko ali pladenj in jo nepokrito pustimo počivati 30 minut na toplem mestu.
Iz pekača previdno odlijemo večino maščobe in ga vrnemo v pečico za toliko časa, da se krompir zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Tik preden postrežemo, mu primešamo sesekljana česen in peteršilj. Gosko na mizi razrežemo na kose in postrežemo s krompirjem.
Nasvet
Če ptico pred peko prelijemo s kropom, se koža napne, zato se hrustljavo zapeče, še preden jo glaziramo.