
Prehrana / stran 3

Ne izpulite ga takoj: ta »plevel« je poln zdravilnih snovi
Navadni tolščak ali portulak je zdravilna rastlina, bogata z omega 3, vitamini in minerali. Uporablja se v kulinariki, za solate in juhe.

V boj proti maščobi okoli trebuha z bananino dieto
Izbrskali smo preprosto bananino dieto, ki vam bo hitro odnesla kakšen kilogram in maščobo okoli trebuha.

Začimba, ki podpira zdravje jeter, blaži bolečine in krepi odpornost
Kurkuma in kurkumin prinašata številne zdravilne učinke. Od zmanjševanja vnetij in zaščite jeter do zlatega mleka in mask za kožo, ta začimba krepi telo in lepoto.

Umetne maščobe: nevarnost, ki jo morda vsak dan pojeste z zajtrkom
Kako nevarne so pravzaprav industrijsko predelane maščobe?

Ko želodec potrebuje počitek, jejte lahko prebavljiva živila
Prebavne težave – od napihnjenosti do driske – so nekaj, kar je čisto vsak od nas že doživel.

Neprecenljiva in dostopna super živila, ki jih pogosto spregledamo
Ob omembi super živil večina ljudi pomisli na eksote, na primer jagode acai in goji, granatna jabolka ali avokado.

Kako se izogniti jesenskemu prenajedanju, ko smo več doma
S prihodom jeseni, ko se dnevi vse bolj krajšajo, vse več časa preživimo doma. Zunaj je manj aktivnosti, več je toplih odej in serij, kar pa pogosto pomeni tudi več obrokov, prigrizkov in sladkih skušnjav. Prenajedanje v tem času je pogost pojav, saj telo zaradi spremembe letnega časa hrepeni po topli, kalorični hrani, hkrati pa nas rutine domačega okolja nehote potiskajo k temu, da večkrat odpremo hladilnik. Dobra novica je, da se temu lahko izognemo s premišljenimi pristopi.

10 živil, v katerih je mikroplastika najpogosteje prisotna
Mikroplastika že dolgo ni več samo okoljski problem oceanov in plaž.

Izgubite kilograme s 5-barvno dieto
Držite se barv hrane po dnevih in dobro uravnoteženih obrokov, rezultat pa vas bo pozitivno presenetil.

Od koktajlov do vsakdana – kako s prehrano olajšati vrnitev domov
Dopust je čas sprostitve, ko pravila malce potisnemo v kot in si privoščimo tudi več sladke hrane, alkoholnih pijač ali pa uživamo preprosto več hrane kot sicer. Ko se vrnemo domov, pogosto začutimo posledice: napihnjenost, upočasnjeno prebavo, zaspanost ali kar splošen občutek težkosti. Namesto da bi telo obremenili z drastičnimi dietami, je veliko bolj učinkovito, da ga postopno vrnemo v ravnovesje s premišljenimi prehranskimi izbirami.

Kako nam telo sporoča, da je žejno?
V našem telesu je za približno 60 do 70 odstotkov telesne teže vode.

Spodbuja spolni nagon in delovanje želodca
Bazilika ni zgolj aromatična rastlina, ki jo uporabljamo kot dodatek k hrani, temveč je izjemno zdravilna in odpravi številne težave.

5 razlogov, zakaj je zamrznjeno sadje odlična izbira za zdravje
Zamrznjene hrane se že dalj časa drži slab sloves – pogosto jo povezujemo s predelano hrano in umetnimi dodatki.

Kako vključiti to bistveno makrohranilo v prehrano?
Beljakovine se nahajajo po vsem telesu – v mišicah, kosteh, koži, laseh in skoraj vseh drugih delih in tkivih telesa.

Preveč vlaknin lahko škodi: kako jih uživati brez napihnjenosti
Vlaknine so eno najbolj pogosto spregledanih, a ključnih hranil za dobro zdravje.

Pravilno uživanje soka aronije: priporočena količina in opozorila
Kako pravilno piti sok aronije? Preverite priporočeno količino, koristi in opozorila strokovnjaka za gojenje aronije, da se izognete predoziranju.

Zelenjava, ki jo uživate vsak dan, vam morda škodi
Zelenjava je pomemben del zdrave prehrane, saj vsebuje vitamine, minerale, vlaknine in antioksidante. A tudi z nekatero zelenjavo ni dobro pretiravati.

3 napake, ki jih delamo pri bananah
Banane so eden najbolj priljubljenih sadežev na svetu, saj so odličnega okusa, nas nasitijo in so izjemno hranljive.

Uravnajmo sladkor v krvi s pomočjo ustreznih živil
GI-dieta pomeni jesti, ne da bi bili lačni in brez strahu. Pomeni pametno kombinirati živila, tako da užitek pri prehranjevanju ostane, a maščoba izgine.

Ne ignorirajte te zelenjave, lahko vam reši življenje
Ne glede na to, ali ste ljubitelj zdravih jedi ali iščete okusne načine, kako popestriti jedilnik – brokoli je tisti, ki nikoli ne razočara.