Prehrana / stran 8
Nočni napadi lakote: sindrom nočnega prehranjevanja lahko vodi v težave
Večerni prigrizki niso nič nenavadnega – kos pice, piškot ali banana pred spanjem so marsikomu poznana navada.
Gobe, ki ščitijo vaše kosti, imunski sistem in možgane
Najrazličnejše gobe so na voljo v različnih oblikah, velikostih in barvah; lahko so za prilogo ali kot nadomestek za meso v glavnih jedeh.
Črevesje bo hvaležno: preprosti naravni načini za redno prebavo
V sodobnem hitrem tempu življenja se številni srečujejo s prebavnimi težavami, ki lahko močno vplivajo na naše vsakodnevno dobro počutje.
Ujeti v peklu: kako nas proizvajalci hrane silijo v odvisnost
Znanstveniki z vseh vetrov so pomagali ustvariti hrano, od katere ljudje postajajo odvisni, bolni in debeli, peščica mega podjetij pa kuje dobičke ...
Napaka, ki jo pri shranjevanju jajc dela večina
Če danes preverimo mnenja nutricionistov, bomo ugotovili, da jajca spadajo med izjemno zdrava živila.
Zakaj ste vedno utrujeni? Morda vašemu telesu primanjkuje tega vitamina
Morda vzrok ni pomanjkanje spanca, ampak pomanjkanje hranil. Srčika utrujenosti pogosto tiči v želodcu – oziroma v tem, kaj vanj vnesemo.
To jesensko živilo je skrivnost močnega imunskega sistema in zdrave kože
Kodrolistnati ohrovt je ena najbolj hranljivih rastlin, ki jeseni in pozimi obogati jedilnik in okrepi odpornost.
Ali lahko kava prepreči depresijo in sladkorno bolezen?
Raziskave kažejo, da lahko kava zmanjša tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni in za kronične bolezni jeter, kot je ciroza.
Evropejci spijemo največ kave na svetu
Danes zaznamujemo mednarodni dan kave. V Slovenijo največ kave uvozimo iz Brazilije in Italije.
5 prehranskih dopolnil, ki upočasnjujejo staranje
Dolgoživost ni le vprašanje dolžine življenja, temveč tudi ohranjanja zdravja, vitalnosti in kognitivnih sposobnosti v poznih letih.
Dieta, ki dejansko deluje: znižajte krvni tlak tudi brez zdravil
DASH dieta je zasnovana za znižanje krvnega tlaka in se osredotoča na živila, ki so koristna za srce, kot so polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava.
Kaj je beljakovinska podhranjenost, kdo je ogrožen in kako jo preprečiti?
Po 45. letu je v želodcu prisotne vse manj solne kisline, s tem pa se zmanjša učinkovitost encimov za prebavo beljakovin, kar lahko vodi v beljakovinsko podhranjenost.
Dieta, ki lahko za 50 % zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je imelo leta 2021 demenco 57 milijonov ljudi po svetu. Vsako leto se pojavi še 10 milijonov novih primerov.
Kardiologi opozarjajo: po 60. letu se izogibajte temu zajtrku
Po 60. letu je skrb za srce ključna. Kardiologi razkrivajo, katera živila za zajtrk škodujejo in s čim jih je bolje nadomestiti.
Zakaj fleksitarijanstvo postaja priljubljeno med ljubitelji zdrave prehrane
Fleksitarijanstvo je vse bolj priljubljen in prilagodljiv način prehranjevanja, ki zmanjšuje meso, povečuje rastlinska živila in krepi zdravje.
Pest orehov na dan prepreči številne zdravstvene težave
Orehi vsebujejo številne koristne snovi, med drugim maščobne kisline omega 3, ki varujejo zdravje srca in možganov ter izboljšujejo razpoloženje.
Začimba, ki odpravlja bolečine v kosteh in mišicah
Zakaj bi kupovali prehranska dopolnila, če pa na vrtu raste to dragoceno zelišče s številnimi zdravilnimi učinki?
Lešniki so zdravju koristni bolj, kot si mislite
V tem mesecu so začeli zoreti tudi lešniki, ki so nepogrešljiv vir vitaminov in mineralov.
Kaj se zgodi z vašim telesom, ko prenehate piti gazirane pijače
Gazirane pijače so sladke, osvežujoče in polne mehurčkov — a tudi polne sladkorja in pogosto kofeina.
Dva pomembna vitamina, ki najpogosteje primanjkujeta starejšim od 50 let
Po 50. letu telo težje absorbira hranila. Pomanjkanje vitaminov D in B12 lahko povzroči utrujenost, težave s kostmi in spominom. Kako zagotoviti zadostno količino?