© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Minerali in vitamini, ki jih jeseni še posebej potrebujemo (in jih dobimo s hrano)


M. A.
4. 9. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jesenski prehod iz toplih, dolgih dni v krajše in hladnejše pomeni večjo obremenitev za telo. Imunski sistem se mora prilagoditi na nižje temperature in pogostejše stike z virusi, hkrati pa krajši dnevi vplivajo tudi na naše razpoloženje in raven energije. Zato je prav jesen tisti čas, ko je pametno nekoliko bolj pozorno sestaviti krožnik in poskrbeti, da vanj vključimo ključne vitamine in minerale.

vitamini, minerali
Profimedia
Vitamine in minerale lahko v telo vnesemo tudi brez kapsul in tablet.

Prvi med njimi je vitamin D, ki ga jeseni in pozimi zaradi manj sončne svetlobe težje dobimo. Ta vitamin je pomemben za imunski sistem, kosti in splošno počutje. V prehrani ga najdemo v mastnih ribah, jajčnem rumenjaku in obogatenih mlečnih izdelkih. Čeprav ga s hrano težko dobimo dovolj, je vseeno koristno, da ta živila redno vključimo v jedilnik.

vitamini, minerali
Profimedia
Hrana, polna z vitaminom D

Pomembna je tudi zadostna količina vitamina C, ki pomaga krepiti odpornost. Sadje, kot so kivi, grozdje in citrusi, ter zelenjava, kot sta paprika in brokoli, so odličen vir omenjenega vitamina. Poleg krepitve imunskega sistema vitamin C podpira tudi absorpcijo železa iz rastlinskih virov.

vitamini, minerali
Profimedia
Hrana, polna z vitaminom C

Med minerali jeseni izstopa še cink, ki ima ključno vlogo pri obrambi telesa pred okužbami. Najdemo ga v bučnih semenih, stročnicah, oreščkih in polnozrnatih žitih. Prav tako je pomemben magnezij, ki pomaga pri sproščanju mišic, zmanjševanju utrujenosti in lažjemu obvladovanju stresa. Jeseni ga je dovolj v oreščkih, kakavu, avokadu in stročnicah.

vitamini, minerali
Profimedia
Hrana, obogatena z magnezijem

Ne gre pozabiti niti na železo, saj jesenska utrujenost ni redka. Dober vir so rdeče meso, leča, špinača in bučna semena. V kombinaciji z vitaminom C bo absorpcija železa še boljša.

Če torej jeseni posegamo po sezonskih plodovih, kot so buče, grozdje, fige in kostanj, ter dodamo nekaj oreščkov, semen, stročnic in rib, lahko telo naravno oskrbimo z večino hranil, ki jih v tem obdobju najbolj potrebuje. Tako ne bomo le lažje premagali sezonskih prehladov, ampak bomo imeli tudi več energije in bolj stabilno razpoloženje.

vitamini, minerali
Profimedia
Hrana, polna z železom

E-novice · Njena

Prijavite se na e-novice in ostanite v koraku z novostmi iz sveta estrade, mode, lepote, odnosov ter idej za potovanja.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.