Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Rabarbara ni le za kompote: sladki in slani recepti za pomlad


Urška Petelin
3. 5. 2025, 14.34
Posodobljeno
15:31
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rabarbara je užitna le med aprilom in junijem. Zbrali smo nasvete in recepte za sladke in slane jedi: sladice, marmelade, pite, priloge k mesu, omake in še več.

rabarbara
Unsplash
Listi rabarbare so strupeni, stebla pa do junija užitna in slastna.

Rabarbara je ena prvih znanilk pomladi na vrtu. Botanično je rabarbara zelenjava iz družine dresnovk, v sorodu je na primer s kislico, vendar njena debela, mesnata stebla kljub kislemu okusu uporabljamo predvsem kot sadje.

Moja babica je iz rabarbare najraje kuhala kompote, ki so bili v zgodnjih poletnih dneh sicer osvežilni, a ne najbolj vznemirljivi (pravzaprav so mi bili kot otroku kar malo dolgočasni). Pozneje sem spoznala, da rabarbara ni le za kompot in da lahko z njo pripravimo celo množico jedi: kolače in pite, sadne kupe, nadeve za palačinke in marmelade, vključimo jo lahko celo v glavne jedi … Dajmo ji priložnost - njena svežina je kakor nalašč, da nas poživi in odžene spomladansko utrujenost!

kremasta-rabarbara-v-kozarcu
Dober tek
Poširana ali pečena rabarbara je odlična za kremaste sladice v kozarcu

Užitna le do junija, listi so strupeni

Rabarbara ni zahtevna in jo zlahka gojimo na domačem vrtu. Če ima dovolj vode, lahko na istem mestu raste tudi deset let. Užitna so le stebla, ki so rožnata, temnordeča ali zelena (odvisno od sorte), listi pa so strupeni zaradi velike vsebnosti oksalne kisline.

Rabarbaro nabiramo oziroma kupujemo od aprila do junija, pozneje pa tudi stebla vsebujejo preveč škodljive oksalne kisline. Če jo imamo na vrtu, lahko uporabimo tudi njena socvetja – tik pred cvetenjem jih oberemo, skuhamo v osoljeni vodi in pripravimo kot brokoli!

Kako shraniti rabarbaro, da ostane sveža

Za kuhanje namene izberemo čvrsta, nepoškodovana stebla rabarbare. Naberemo ali kupimo le toliko rabarbare,,  kolikor je potrebujemo, saj stebla hitro postanejo mehka.

Shranimo jo v hladilniku in pojemo v nekaj dneh. Liste do uporabe pustimo na steblih, ker pomagajo ohranjati svežino. Rabarbaro lahko tudi zamrznemo – pred zamrzovanjem je ni treba blanširati, stebla le očistimo in narežemo.

Osnovna priprava rabarbare

Liste odrežemo in zavržemo, stebla operemo in jim z majhnim ostrim nožem odstranimo vlaknasto ovojnico, nato jih narežemo na poljubne kose.

Ker je prekisla, da bi jo jedli surovo, jo moramo skuhati, v vodo pa običajno dodamo tudi precej sladkorja. Rabarbaro dušimo ali poširamo 8 do 10 minut, lahko jo tudi 20 minut do mehkega spečemo v pečici.

rabarbarina-marmelada-z-ingverjem
Dober tek
Rabarbarina marmelada z ingverjem

RECEPT: Rabarbarina marmelada z ingverjem

Rabarbara v sladkih jedeh

Rabarbaro lahko uporabimo za kolače, kot nadev za pite, torte ali palačinke, za marmelade in sadne kupe, iz nje lahko skuhamo kompot in tudi sok. Zlasti dobro se rabarbari podajo jagode in sladko-kislo sadje, kot so pomaranče. Odlično se ujema tudi z ingverjem in cimetom, jogurtom in vaniljevo kremo.

SLADKI RECEPTI
pita-iz-jabolk-in-rabarbare-z-vaniljevo-kremo
Dober tek
Pita iz jabolk in rabarbare z vaniljevo kremo

Rabarbara v slanih jedeh

Manj znano je, da se rabarbara uporablja tudi v slanih receptih. Pečeno v pečici jo lahko ponudimo namesto zelenjavne priloge ali pa jo vključimo v sladkaste omake.

Poskusite jo ob pečeni perutnini ali svinjini, tudi k ribam z intenzivnejšim okusom se bo lepo podala. Opečena telečja jetrca vas bodo v kombinaciji z gosto rabarbarino omako naravnost presenetila! (Pripravite jo tako, da na koščke narezano rabarbaro s ščepcem soli in nekaj žličkami sladkorja v zelo malo vode dušite približno pol ure, da se rabarbara razpusti v gosto omako.)

RECEPTI

Z rabarbaro raziskujte nove okuse - res vas bo presenetila. Dodajte jo kdaj špinačni kremni juhi ali poletni mešani solati, iz nje pripravite rižoto ali omako za sveže domače rezance – za sladko, aromatično pomladno pašto!

lososov-file-z-rabarbarino-rizoto
Kochen&Küche
Lososov file z rabarbarino rižoto

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.