Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Marsikdo si misli, da sušenje solate ni ravno nujen kuharski korak – navsezadnje je le voda, kajne? A če ste se kdaj vprašali, zakaj vaš najljubši solatni preliv ne oprime listov tako, kot bi si želeli, je odgovor prav v vlagi.
Mokra solata je eden najpogostejših razlogov, da preliv spolzi na dno sklede, listi pa ostanejo pusti in brez okusa.

Zakaj je pomembno, da je solata suha
Sveže oprani listi solate morajo biti pred serviranjem dobro osušeni, saj se sicer voda meša s prelivom, ga razredči ali celo prepreči, da bi se oprijel listov. Posledica je manj okusa in manj zadovoljstva ob jedi.
Suha solata pa pomeni, da bo vsak grižljaj obdan s popolno plastjo prelivne omake – naj bo to olivno olje z balzamičnim kisom, medeno-gorčična omaka ali kaj tretjega.
Sušilnik solate ni nujno orodje
Tako imenovani sušilniki za solato – največkrat plastične posode z notranjim cedilom in ročajem za vrtenje – so namenjeni prav sušenju listnate zelenjave. Niso nujno gospodinjsko orodje, brez katerega ne gre, so pa zelo praktični, če pogosto pripravljate solato. Hitro in učinkovito odstranijo vodo, listi pa ostanejo nepoškodovani, sveži in pripravljeni na začinjanje.

Če sušilnika nimate, obstaja več alternativ:
-
Solato operemo dovolj zgodaj, da se do priprave sama osuši na čisti kuhinjski krpi.
-
Liste lahko zavijemo v čisto bombažno vrečko in jih nežno pretresemo: tekstil bo popil odvečno vodo.
-
Uporabimo lahko tudi papirnate brisače, s katerimi nežno popivnamo vsak list posebej, še posebej pri mehkih sortah, kot sta rukola in maslenka.

Dober začetek za vsako solato
Dobro osušena solata ni le tehnična zahteva, je osnova za vsako res dobro solato. Ko listi niso mokri, ohranijo hrustljavost, lepše se premešajo in bolje vpijejo okuse prelivov, zelišč in dodatkov.
Torej, naslednjič, ko boste pripravljali solato, si vzemite minuto več in poskrbite, da bo suha. Rezultat bo vreden truda in zagotovo bo vsak grižljaj boljši.
Kolikokrat je dobro oprati solato
Pogosto solato operemo kar po občutku, a priporočljiva količina pranja je pravzaprav odvisna od vrste vaše solate.
Nepakirane glave zelene solate (npr. ledenka, kristalka, maslenka ipd.) je najbolje oprati 1-krat do 2-krat, da odstranite zemljo, žuželke ali pesek. Nekateri liste ločijo in operejo posamezno, drugi celotno glavo namočijo v hladno vodo, nato spirajo pod tekočo vodo.
Solato iz domačega vrta je priporočljivo prati temeljiteje – tudi 2- do 3-krat, ker vsebuje več zemlje, morda polžev ali uši.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se