
Lososov file z rabarbarino rižoto
Lososov file z rabarbarino rižoto

Sestavine
- 3 kosi lososovega fileja (brez kože) po 180 g
- sol
- sveže zmlet poper
rabarbarina rižota
- malo oljčnega olja
- 1 steblo rabarbare
- 200 g riža za rižoto
- 0,5 dl belega vina
- ribja jušna osnova ali voda za zalivanje
- 1 žlica kisle smetane
- ščepec morske soli

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 3 kosi lososovega fileja (brez kože) po 180 g
- sol
- sveže zmlet poper
rabarbarina rižota
- malo oljčnega olja
- 1 steblo rabarbare
- 200 g riža za rižoto
- 0,5 dl belega vina
- ribja jušna osnova ali voda za zalivanje
- 1 žlica kisle smetane
- ščepec morske soli
Postopek
Rabarbaro operemo, očistimo, olupimo in narežemo na enako velike kose. Meso lososa začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 160 °C.
V kozici močno segrejemo malo oljčnega olja. Dodamo riž in zalijemo z belim vinom. Postopoma dolivamo vrelo ribjo osnovo ali vodo in med stalnim mešanjem riž do čvrstega skuhamo. Približno 5 do 6 minut pred koncem kuhanja rižu dodamo narezano rabarbaro in oboje do konca skuhamo. Vmešamo še kislo smetano ter rižoto začinimo s soljo in poprom.
V pekaču segrejemo malo oljčnega olja. Kose lososovega mesa na zunanji strani popečemo, nato pa pečemo v pečici približno 10 minut.
Pečene lososove fileje ponudimo s pripravljeno rabarbarino rižoto. Jed po okusu rahlo začinimo z morsko soljo.