Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita iz jabolk in rabarbare z vaniljevo kremo

Pita iz jabolk in rabarbare z vaniljevo kremo

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Oznake
jabolka jabolko rabarbara vaniljeva krema Pita iz jabolk in rabarbare z vaniljevo kremo
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 375 g krhkega testa*
  • 250 g rabarbare
  • 300 g jabolk
  • 2 žlici sladkorja
  • sok 1 pomaranče
  • papir za peko in suh fižol za slepo peko

vaniljeva krema

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 jajca
  • 85 g sladkorja
  • lupinica 1 pomaranče

Preberite tudi

Sestavine

  • 375 g krhkega testa*
  • 250 g rabarbare
  • 300 g jabolk
  • 2 žlici sladkorja
  • sok 1 pomaranče
  • papir za peko in suh fižol za slepo peko

vaniljeva krema

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 jajca
  • 85 g sladkorja
  • lupinica 1 pomaranče

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Testo razvaljamo na debelino kovanca in z njim obložimo pekač za pite s premerom 23 cm. Vzamemo papir za peko in iz njega izrežemo krog, ki naj bo malo večji od pekača. Papir položimo na testo in ga obložimo s suhim fižolom. Testo slepo pečemo 15 minut, nato fižol odstranimo in pečemo še 10 do 15 minut, da se testo rahlo zlato obarva. Pekač vzamemo iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 160 °C.

2

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Rabarbari po potrebi odstranimo vlakna in jo narežemo na majhne koščke, jabolka pa olupimo, odstranimo peščišča in jih prav tako narežemo na majhne koščke. Rabarbaro, jabolka, sladkor in sok pomaranče 10 minut segrevamo v kozici, da se sadje zmehča, vendar obdrži obliko. Ko je sadje kuhano, kozico odstavimo in pustimo, da se rahlo ohladi.

3

Pripravimo vaniljevo kremo. Smetano, mleko in razpolovljen vaniljev strok segrevamo v majhni kozici in zavremo. V drugi skledi stepemo jajca in sladkor. Ko smetana zavre, z njo ob neprestanem stepanju prelijemo jajčno zmes, nato mešanico precedimo v čisto skledo ali vrč in ji dodamo pomarančno lupinico.

4

Pečeno testo obložimo s sadjem in prelijemo z vaniljevo kremo. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še 30 do 35 minut, da se vaniljeva krema komaj strdi. Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi, preden jo narežemo.

Nasvet

Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo kuhinjskega strojčka damo 220 g moke, 110 g na koščke narezanega masla in 25 g sladkorja. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se testo sprime v kepo. Če je testo pretrdo, dodajamo mleko po žličkah. Testo še malo pregnetemo, ga oblikujemo v kepo, zavijemo v prosojno gospodinjsko folijo in vsaj za pol ure postavimo v hladilnik.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.