Smash burger: bolj hrustljav, bolj okusen
Sploščeni burger ali smash burger je postal prava ikona enostavnega, a izjemno okusnega burgerja. Kaj je njegova skrivnost? Karamelizirana skorjica, sočno meso in preprosta sestava brez odvečnih dodatkov.

Smash burger se od klasičnega burgerja razlikuje v enem ključnem koraku: mleto meso na vroči plošči močno sploščimo ('smashamo'), da dobimo tanek, enakomeren in hitro pečen polpet s hrustljavo, rjavo skorjico. Zaradi tega postopka se meso hitreje zapeče, maščoba pa karamelizira – rezultat pa je intenziven, poln okus, ki ga klasični debeli polpeti le redko dosežejo.
Karamelizacija v smash burgerju
Bistvo smash burgerjev je, da imajo polpeti čim večjo površino, ki med peko čim bolj karamelizira. Pri tem se ne menimo preveč za sočnost in popolno pečeno sredico, kot to velja pri klasičnih burgerjih, kjer navadno lovimo srednjo pečenost (medium ali medium plus) in posledično sočnost.
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.
Smash burger
Peka smash burgerja
Peke smash burgerjev se lotimo tako, da namesto polpetov oblikujemo kepice mletega mesa. Polagamo jih na zelo vročo ploščo ali ponev in jih po nekaj sekundah 'speštamo' do debeline pol centimetra.
Ko meso potlačimo, iz njega seveda iztisnemo večino vode, a kot smo rekli, smash burger se ne ocenjuje po sočnosti, ampak po okusu karamelizacije na zunanjosti polpeta. Meso pečemo na eni strani, ko dobi lepo rjavo skorjico, pa ga obrnemo na drugo stran in pečemo še toliko časa, da tudi na drugi strani nastane skorjica.
Medtem ko klasični burger pogosto sledi principu "več je več", je pri smash burgerju manj več: manjši polpet, manj dodatkov, a več okusa.

Maslene bombetke
Osnova dobrega burgerja je dober kruh. Za smash burgerje so idealne maslene bombetke, pripravljene po klasični metodi, a z dodatkom masla, kar jim daje bogat, rahlo sladek okus in mehko teksturo. Uporabimo moko za kvašeno testo, da bodo bombetke zračne in rahle. Lahko jih kupimo, a če jih spečemo sami, lahko z veseljem rečemo, da je burger res v celoti naše delo.
Tukaj najdete naš večkrat preizkušen in v uredništvu Dober tek najbolj priljubljen recept za domače bombetke:
Meso: samo govedina in sol
100 % govedina: Pravi polpet za burger ne potrebuje jajc, drobtin ali zelišč – le kakovostno goveje meso in sol. Ključ do popolnega okusa je, da meso ostane preprosto in pristno. Mi predlagamo goveje pleče z razmerjem približno 15 % maščobe, kar daje ravno pravšnjo sočnost, obenem pa je tak kos razmeroma ugoden.
Sveže zmleto: Meso je najbolje zmleti tik pred pripravo, saj so sveže zmleti polpeti občutno boljši od že pripravljenega mletega mesa. Če ga ne meljemo sami, lahko mesarja prosimo, naj nam ga sveže zmelje, in burgerje spečemo čim prej po prihodu domov.
Čim bolj hladno: Pomembno je tudi, da meso med mletjem ostane hladno – če uporabljamo multipraktik, naj bosta ohlajena tudi posoda in rezilo, da se maščoba ne segreje in spremeni v kašo.
Čudovito mehko: Ne glede na to, ali bomo uporabili kupljeno mleto meso ali pa ga bomo zmleli sami, je skrivnost mehkega polpeta v tem, da mesa na gnetemo preveč. Bolj ga mečkamo, trši bo polpet.

Peka: vroča plošča ali žar
Smash burgerje najlažje pripravimo na močno segreti litoželezni ponvi, a zelo dobro se obnesejo tudi na žaru – nad pepelnatim ogljem ali dobro segreti plinski rešetki. Pomembno je, da je površina vroča, saj se le tako hitro razvije želena zapečena skorjica.
Omaka 3-2-1
Za okusno, a preprosto burger omako si zapomnimo razmerje 3 : 2 : 1 – trije deli majoneze, dva dela kečapa in en del gorčice. Po želji lahko dodamo še nasekljano kislo kumarico ali ščepec suhega česna. Ta omaka odlično zaokroži mesni okus in se prileže skoraj vsakemu burgerju.

Ta lahka omaka odlično popestri pečenko, pa naj bo mesna ali vegetarijanska. Odlično se poda tudi k jedem z žara.
Jogurtova omaka s česnom
Sestavljanje burgerja
Obloge naj bodo po okusu – naj bo to topljen sir, čebula, solata ali vložena zelenjava. A ključno pravilo pri sestavljanju je, da polpet vedno položimo na spodnjo polovico bombetke, kjer bo kruh vpijal sočne mesne sokove. Tako ostane zgornji del kruhka bolj rahel, burger pa bolj stabilen in okusen.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se