Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Paprika je ena najbolj priljubljenih in vsestranskih zelenjadnic v svetovni kulinariki. Z različnimi oblikami, velikostmi, barvami in stopnjami pikantnosti popestri jedi s svojo sladkostjo, barvitostjo in značilnim okusom.
Poznamo več različnih vrst paprike, med barvami pa so najbolj priljubljene zelena, rdeča in rumena oziroma oranžna paprika. Razlikujejo se tudi po obliki: od podolgovatih in koničastih, do okroglih ali mesnatih babur.
Vsestranska uporaba in ugodna hranilna vrednost
Paprika izvira iz Južne in Srednje Amerike, danes pa jo gojimo po vsem svetu – tudi v Sloveniji, kjer je posebej priljubljena v poletni sezoni. Uporablja se lahko sveža, pečena, kuhana, dušena, sušena ali v prahu, kot pomembna sestavina mnogih jedi.
Poleti paprika dozori na naraven način, pod vplivom sonca, kar ji daje poln okus in sladkobo. Vsebuje veliko vitamina C, A, antioksidantov in vlaknin, kar je odlična podpora telesu v času večje vročine in izgube tekočine. Je lahka in hitro prebavljiva ter zato kot nalašč za tople dni, ko si želimo lažjih, a hranljivih obrokov.
Enolončnica iz pečice: z bučkami, jajčevcem, papriko, krompirjem in paradižnikom
Pečena poletna zelenjava s čičerko
Kako uporabiti papriko v kuhinji
Sveža paprika je kot nalašč za uporabo v solatah, saj jim doda hrustljavost, barvitost in sladkobo. Uporabimo jo lahko narezano na trakove, kolobarje ali kocke, samostojno ali v kombinaciji z drugo zelenjavo. Še posebej dobro se obnese v kombinaciji s paradižnikom, čebulo in kumarami, pa z raznimi siri (feta sir, kozji sir), nepogrešljiva je tudi v osvežilnih testeninskih solatah oziroma solatah na osnovi ajde ali kvinoje.
Ena najbolj znanih slovenskih in balkanskih jedi so polnjene paprike, kjer izdolbene babure napolnimo bodisi z mletim mesom in rižem bodisi z zelenjavno ali mešanico stročnic (za vegetarijansko različico), oziroma z zmesjo s sirom, začimbami in zelišči. Tradicionalno jih kuhamo v paradižnikovi omaki in postrežemo z pire krompirjem ali kruhom.
Izjemno priljubljene so v poletnih dneh tudi pečene rdeče paprike, ki razvijejo posebno sladek in aromatičen okus. Pečemo jih v pečici ali na žaru, nato olupimo in postrežemo z oljčnim oljem, česnom in kisom ali kot dodatek sendvičem, testeninam, sirnim ploščam ali prigrizkom.

Klasične okuse pečene paprike bomo tokrat popestrili z osvežujočim jogurtom
Na žaru pečena paprika z metinim jogurtom
Med priljubljene poletne klasike s papriko sodi tudi sataraš. Ta enostavna jed iz paprike, čebule in paradižnika je lahka, okusna in odlična za vroče dni, postrežena s kruhom, jajci ali kuhanim krompirjem.
Turki imajo svojo različico sataraša, ki mu pravijo "menemen" in ga še raje jedo za zajtrk kot za kosilo
Turški sataraš
Prav tako je paprika odlična v v golažih, paprikaših, marinadah in omakah, če je ne nameravamo uporabiti takoj, pa jo lahko tudi vložimo v kis in/ali olje ali jo zamrznemo in tako shranimo za pozneje.
Vložena paprika bo odlična spremljevalka narezkov
Vložena pečena paprika v odišavljenem olju
Barvita izbira poletne kuhinje
Paprika je vsekakor ena najbolj priljubljenih in uporabnih sestavin v domači in svetovni kulinariki. Od solat in prigrizkov do enolončnic in začimb – njena vsestranskost, barvitost in zdravilna vrednost jo postavljajo med najdragocenejše vrtnine. Ne glede na to, ali jo uživamo surovo, pečeno ali kuhano, paprika vedno doda jedi posebno toplino in svežino.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se