© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način


M.K.
1. 7. 2025, 06.00
Posodobljeno
15:45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

pečena paprika
Unsplash
Izkoristite sezono paprik.

Paprika je ena najbolj priljubljenih in vsestranskih zelenjadnic v svetovni kulinariki. Z različnimi oblikami, velikostmi, barvami in stopnjami pikantnosti popestri jedi s svojo sladkostjo, barvitostjo in značilnim okusom.

Poznamo več različnih vrst paprike, med barvami pa so najbolj priljubljene zelena, rdeča in rumena oziroma oranžna paprika. Razlikujejo se tudi po obliki: od podolgovatih in koničastih, do okroglih ali mesnatih babur.

Vsestranska uporaba in ugodna hranilna vrednost

Paprika izvira iz Južne in Srednje Amerike, danes pa jo gojimo po vsem svetu – tudi v Sloveniji, kjer je posebej priljubljena v poletni sezoni. Uporablja se lahko sveža, pečena, kuhana, dušena, sušena ali v prahu, kot pomembna sestavina mnogih jedi.

Poleti paprika dozori na naraven način, pod vplivom sonca, kar ji daje poln okus in sladkobo. Vsebuje veliko vitamina C, A, antioksidantov in vlaknin, kar je odlična podpora telesu v času večje vročine in izgube tekočine. Je lahka in hitro prebavljiva ter zato kot nalašč za tople dni, ko si želimo lažjih, a hranljivih obrokov.

Kako uporabiti papriko v kuhinji

Sveža paprika je kot nalašč za uporabo v solatah, saj jim doda hrustljavost, barvitost in sladkobo. Uporabimo jo lahko narezano na trakove, kolobarje ali kocke, samostojno ali v kombinaciji z drugo zelenjavo. Še posebej dobro se obnese v kombinaciji s paradižnikom, čebulo in kumarami, pa z raznimi siri (feta sir, kozji sir), nepogrešljiva je tudi v osvežilnih testeninskih solatah oziroma solatah na osnovi ajde ali kvinoje.

Ena najbolj znanih slovenskih in balkanskih jedi so polnjene paprike, kjer izdolbene babure napolnimo bodisi z mletim mesom in rižem bodisi z zelenjavno ali mešanico stročnic (za vegetarijansko različico), oziroma z zmesjo s sirom, začimbami in zelišči. Tradicionalno jih kuhamo v paradižnikovi omaki in postrežemo z pire krompirjem ali kruhom.

Izjemno priljubljene so v poletnih dneh tudi pečene rdeče paprike, ki razvijejo posebno sladek in aromatičen okus. Pečemo jih v pečici ali na žaru, nato olupimo in postrežemo z oljčnim oljem, česnom in kisom ali kot dodatek sendvičem, testeninam, sirnim ploščam ali prigrizkom.

polnjene paprike z zara
Dober Tek
Polnjene paprike z žara.

Med priljubljene poletne klasike s papriko sodi tudi sataraš. Ta enostavna jed iz paprike, čebule in paradižnika je lahka, okusna in odlična za vroče dni, postrežena s kruhom, jajci ali kuhanim krompirjem.

turkish one-pan eggs and peppers (menemen)

Turški sataraš

Turki imajo svojo različico sataraša, ki mu pravijo "menemen" in ga še raje jedo za zajtrk kot za kosilo

35 min
Enostavno

Prav tako je paprika odlična v v golažih, paprikaših, marinadah in omakah, če je ne nameravamo uporabiti takoj, pa jo lahko tudi vložimo v kis in/ali olje ali jo zamrznemo in tako shranimo za pozneje.

Barvita izbira poletne kuhinje

Paprika je vsekakor ena najbolj priljubljenih in uporabnih sestavin v domači in svetovni kulinariki. Od solat in prigrizkov do enolončnic in začimb – njena vsestranskost, barvitost in zdravilna vrednost jo postavljajo med najdragocenejše vrtnine. Ne glede na to, ali jo uživamo surovo, pečeno ali kuhano, paprika vedno doda jedi posebno toplino in svežino.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.