© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ta namaz s feto je hit poletja


Uredništvo
4. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Stepena feta je hit poletja! Popolna kot pomaka, namaz ali kot del bogate solate. Pripravljena je v 5 minutah in je odlična zamisel za poletna druženja.

whipped feta
Shutterstock
Stepena feta je hit poletja

Žgoče sonce, nežen piš vetra, pesem škržatov in valovanje morja. To je tisto pravo poletje. Pričarajte si ga še na krožniku in za sproščena poletna druženja pripravite priljubljeno poletno poslastico – stepeno feto (ang. whipped feta).

Grški namaz

Grški namaz

Odličen grški namaz je pripravljen iz grškega jogurta, sira feta, čebule, kumare in oliv. Prileže se z domačimi kruhki bagel in domačim kruhom.

10 min
Enostavno

Stepena feta – popoln prigrizek za poletna druženja s prijatelji

Pred časom je družbena omrežja preplavil viralni recept za lahkoten kremni prigrizek, ki zaradi svoje preprostosti in bogatega okusa navdušuje jedce širom sveta. Poleg hitre priprave je dodatna prednost tudi ta, da lahko stepeno feto pripravite vnaprej – primerno shranjena lahko v hladilniku zdrži tudi do dva tedna.

Ta kremasta pomaka je odlična za kombiniranje z najrazličnejšimi dodatki in zato idealna za vsako priložnost – piknik, večerno zabavo, kosilo ob dobrotah z žara …

Grška taverna
Unsplash
Poletno kosilo, ki ostane v spominu

Kaj je stepena feta

Stepena feta je pomaka ali namaz, pripravljen iz znamenitega grškega sira, ki ga tradicionalno izdelujejo iz ovčjega mleka ali mešanice ovčjega in kozjega mleka. Grki v feti uživajo že od antičnih časov, tisto pravo pa danes prepoznamo po zaščiteni označbi porekla, predvsem pa po intenzivnem okusu, ki se lepo poda solatam, namazom in drugim jedem.

grški sir feta
Unsplash
Grška feta je klasika poletnih menijev

Kako pripravimo stepeno feto

Stepeno feto pripravimo tako, da siru feta dodamo oljčno olje in nekaj žlic grškega jogurta ter sestavine stepamo z električnim ali paličnim mešalnikom, da dobimo gladko puhasto maso.

Za pestrejši okus lahko dodamo še sveže mlet poper, limonov sok in lupinico ter ščepec česna v prahu. Pripravljeno pomako nato dobro ohladimo, še najbolje bo, da jo v hladilniku pustimo čez noč.

Predlogi za postrežbo – od klasike do drznih kombinacij

Stepeno feto z žlico razporedimo po večjem krožniku, pokapamo s kakovostnim oljčnim oljem, dodamo kakšno začimbo ali zelišče (npr. baziliko, majaron, koper, meto) in zraven ponudimo popečene kruhke, krekerje ali grisine.

Ljubitelji klasičnih kombinacij okusov bodo še bolj uživali, če bomo stepeno feto popestrili z dodatkom češnjevih paradižnikov, ki smo jih popekli v pečici, lahko pa jo obložimo tudi s kockami hrustljavih kumar.

Poletni prigrizek
Unsplash
Poletno druženje naj ne mine brez slastnih prigrizkov

Ponudimo jo lahko ob sveži ali popečeni zelenjavi, kot so čičerka, rdeča čebula, korenje, zelena in kumare, pa z vloženinami, kot so sušeni paradižniki, artičoke ali oljke. Posujemo jo lahko s čilijem ali mediteranskimi začimbnimi mešanicami – odlično se obnese zaatar, drznejši pa se lahko poigramo s sladkimi in slanimi notami ter jo postrežemo z medom, narezanimi jabolki, breskvami, borovnicami, zrni granatnega jabolka in na hitro popraženimi oreški.

Zbrana družba bo navdušena

Ko boste družino in prijatelje povabili na piknik ali tisto pravo poletno debato ob kozarcu vina v dolgem večeru, postrezite stepeno feto – preprost, a razkošen prigrizek, ki očara s teksturo in okusom.

feta pasta
Shutterstock
Viralne testenine s pečeno feto

Bonus: še en viralni recept s feto

Ljubitelji fete ste gotovo že zasledili testenine s pečeno feto in češnjevci, pa vendar – hitro in okusno kosilo ali večerjo z mediteranskim nadihom lahko pripravimo tako, da v globok pekač razporedimo češnjeve paradižnike, cele očiščene stroke česna ter celo kocko fete. Sestavine solimo, popramo in dobro naoljimo z oljčnim oljem, nato pa v pečici, segreti na 200 °C pečemo dobre pol ure. Pečeno mešanico dobro pretlačimo, premešamo ter postrežemo s testeninami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.