Ta namaz s feto je hit poletja
Stepena feta je hit poletja! Popolna kot pomaka, namaz ali kot del bogate solate. Pripravljena je v 5 minutah in je odlična zamisel za poletna druženja.

Žgoče sonce, nežen piš vetra, pesem škržatov in valovanje morja. To je tisto pravo poletje. Pričarajte si ga še na krožniku in za sproščena poletna druženja pripravite priljubljeno poletno poslastico – stepeno feto (ang. whipped feta).
Odličen grški namaz je pripravljen iz grškega jogurta, sira feta, čebule, kumare in oliv. Prileže se z domačimi kruhki bagel in domačim kruhom.
Grški namaz
Stepena feta – popoln prigrizek za poletna druženja s prijatelji
Pred časom je družbena omrežja preplavil viralni recept za lahkoten kremni prigrizek, ki zaradi svoje preprostosti in bogatega okusa navdušuje jedce širom sveta. Poleg hitre priprave je dodatna prednost tudi ta, da lahko stepeno feto pripravite vnaprej – primerno shranjena lahko v hladilniku zdrži tudi do dva tedna.
Ta kremasta pomaka je odlična za kombiniranje z najrazličnejšimi dodatki in zato idealna za vsako priložnost – piknik, večerno zabavo, kosilo ob dobrotah z žara …

Kaj je stepena feta
Stepena feta je pomaka ali namaz, pripravljen iz znamenitega grškega sira, ki ga tradicionalno izdelujejo iz ovčjega mleka ali mešanice ovčjega in kozjega mleka. Grki v feti uživajo že od antičnih časov, tisto pravo pa danes prepoznamo po zaščiteni označbi porekla, predvsem pa po intenzivnem okusu, ki se lepo poda solatam, namazom in drugim jedem.

Kako pripravimo stepeno feto
Stepeno feto pripravimo tako, da siru feta dodamo oljčno olje in nekaj žlic grškega jogurta ter sestavine stepamo z električnim ali paličnim mešalnikom, da dobimo gladko puhasto maso.
Za pestrejši okus lahko dodamo še sveže mlet poper, limonov sok in lupinico ter ščepec česna v prahu. Pripravljeno pomako nato dobro ohladimo, še najbolje bo, da jo v hladilniku pustimo čez noč.
Predlogi za postrežbo – od klasike do drznih kombinacij
Stepeno feto z žlico razporedimo po večjem krožniku, pokapamo s kakovostnim oljčnim oljem, dodamo kakšno začimbo ali zelišče (npr. baziliko, majaron, koper, meto) in zraven ponudimo popečene kruhke, krekerje ali grisine.
Ljubitelji klasičnih kombinacij okusov bodo še bolj uživali, če bomo stepeno feto popestrili z dodatkom češnjevih paradižnikov, ki smo jih popekli v pečici, lahko pa jo obložimo tudi s kockami hrustljavih kumar.

Ponudimo jo lahko ob sveži ali popečeni zelenjavi, kot so čičerka, rdeča čebula, korenje, zelena in kumare, pa z vloženinami, kot so sušeni paradižniki, artičoke ali oljke. Posujemo jo lahko s čilijem ali mediteranskimi začimbnimi mešanicami – odlično se obnese zaatar, drznejši pa se lahko poigramo s sladkimi in slanimi notami ter jo postrežemo z medom, narezanimi jabolki, breskvami, borovnicami, zrni granatnega jabolka in na hitro popraženimi oreški.
Zbrana družba bo navdušena
Ko boste družino in prijatelje povabili na piknik ali tisto pravo poletno debato ob kozarcu vina v dolgem večeru, postrezite stepeno feto – preprost, a razkošen prigrizek, ki očara s teksturo in okusom.

Bonus: še en viralni recept s feto
Ljubitelji fete ste gotovo že zasledili testenine s pečeno feto in češnjevci, pa vendar – hitro in okusno kosilo ali večerjo z mediteranskim nadihom lahko pripravimo tako, da v globok pekač razporedimo češnjeve paradižnike, cele očiščene stroke česna ter celo kocko fete. Sestavine solimo, popramo in dobro naoljimo z oljčnim oljem, nato pa v pečici, segreti na 200 °C pečemo dobre pol ure. Pečeno mešanico dobro pretlačimo, premešamo ter postrežemo s testeninami.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se