
Sestavine
- 800 g rabarbare
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 6 dl sladke smetane
meringa (vetrci)
- 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
- 300 g sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba
Preberite tudi

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.
Sestavine
- 800 g rabarbare
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 6 dl sladke smetane
meringa (vetrci)
- 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
- 300 g sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba
Postopek
Pečico segrejemo na 140 °C. Dva večja nizka pekača obložimo s papirjem za peko. Na papir narišemo osem krogov s premerom 6 do 8 cm, nato ga obrnemo. Beljake v veliki skledi stepemo v čvrst sneg. Postopoma dodajamo sladkor in stepamo, da dobimo gost in svetleč sneg, nato vtepemo še škrob. Beljakovo maso v obliki vrtincev naložimo na zarisane kroge, nato jih na najnižji rešetki v pečici pečemo 1 uro, da se zunaj hrustljavo zapečejo, spodaj pa so suhi. Ohladimo jih in previdno odstranimo papir. (Vetrce lahko pripravimo že en dan prej in jih shranimo v nepredušnih posodicah.)
Vaniljeva stroka razpolovimo po dolžini. Rabarbari po potrebi odstranimo vlakna, jo narežemo na manjše paličice in jih damo v veliko kozico skupaj s sladkorjem, vaniljo in 2 dl vode. Zavremo in nato počasi kuhamo, da se rabarbara komaj zmehča. Vaniljo zavržemo, rabarbaro vzamemo iz kozice, vendar tekočino prihranimo. Polovico sadja zmešamo s paličnim mešalnikom in pire skozi fino cedilo pretlačimo v skledo.
Rabarbarino tekočino, ki smo jo prihranili, pokuhamo, da se zgosti in spominja na sirup. Rabarbaro in sirup ohladimo (lahko ju pripravimo tudi do dva dni prej in do uporabe hranimo v hladilniku).
Preden postrežemo, čvrsto stepemo smetano in ji previdno dodamo rabarbarin pire, tako da so v smetani vidni rožnati valovi. Vetrce položimo na krožnik in vsakega obložimo s smetano. Na vrh tortic razporedimo preostale rabarbarine paličice in jih prelijemo z malo sirupa. S sirupom okrasimo tudi krožnik.