
Sestavine
- 800 g rabarbare
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 6 dl sladke smetane
meringa (vetrci)
- 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
- 300 g sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 800 g rabarbare
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 6 dl sladke smetane
meringa (vetrci)
- 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
- 300 g sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba
Postopek
Pečico segrejemo na 140 °C. Dva večja nizka pekača obložimo s papirjem za peko. Na papir narišemo osem krogov s premerom 6 do 8 cm, nato ga obrnemo. Beljake v veliki skledi stepemo v čvrst sneg. Postopoma dodajamo sladkor in stepamo, da dobimo gost in svetleč sneg, nato vtepemo še škrob. Beljakovo maso v obliki vrtincev naložimo na zarisane kroge, nato jih na najnižji rešetki v pečici pečemo 1 uro, da se zunaj hrustljavo zapečejo, spodaj pa so suhi. Ohladimo jih in previdno odstranimo papir. (Vetrce lahko pripravimo že en dan prej in jih shranimo v nepredušnih posodicah.)
Vaniljeva stroka razpolovimo po dolžini. Rabarbari po potrebi odstranimo vlakna, jo narežemo na manjše paličice in jih damo v veliko kozico skupaj s sladkorjem, vaniljo in 2 dl vode. Zavremo in nato počasi kuhamo, da se rabarbara komaj zmehča. Vaniljo zavržemo, rabarbaro vzamemo iz kozice, vendar tekočino prihranimo. Polovico sadja zmešamo s paličnim mešalnikom in pire skozi fino cedilo pretlačimo v skledo.
Rabarbarino tekočino, ki smo jo prihranili, pokuhamo, da se zgosti in spominja na sirup. Rabarbaro in sirup ohladimo (lahko ju pripravimo tudi do dva dni prej in do uporabe hranimo v hladilniku).
Preden postrežemo, čvrsto stepemo smetano in ji previdno dodamo rabarbarin pire, tako da so v smetani vidni rožnati valovi. Vetrce položimo na krožnik in vsakega obložimo s smetano. Na vrh tortic razporedimo preostale rabarbarine paličice in jih prelijemo z malo sirupa. S sirupom okrasimo tudi krožnik.