Kaj je najboljše za žerjavico: les, oglje ali briketi?
Katera izbira za žerjavico je najboljša – naravni les, oglje ali briketi? Prednosti in slabosti za popolno peko na žaru.

Žar na oglje ima poseben čar. Uspešna peka na žaru na oglje se začne pri žerjavici. Les, oglje in briketi imajo vsak svoje prednosti, od naravne arome do daljše obstojnosti toplote. V tem članku razkrivamo ključne razlike med njimi, kako vplivajo na okus hrane in katera možnost je najbolj primerna za vaš način peke.
PREBERITE TUDI:

Prednosti in slabosti
Žerjavica, pripravljena z lesom, da jedem najbolj pristen okus žara. Prav naravna aroma in dim, ki dajejo hrani izrazit okus, je njena največja prednost. Slabost je, da je postopek nekoliko dolgotrajnejši, zahteva nekaj več nadzora in izkušenj, les pa izgoreva neenakomerno, še posebej kadar uporabljamo les različnih vrst.
Z ogljem žar pripravimo hitreje, z manj dima in dosežemo višje temperature. Oglje je primerno tudi takrat, ko potrebujemo večjo količino žerjavice. Oglje sicer hitreje zgori kot briketi, a je bolj naravno. Ko izbiramo oglje, nikar ne skušajmo prihraniti kakšen evro ali dva - kupimo kakovostnega, saj bo bistveno izboljšal peko na žaru.
Briketi so v primerjavi z ogljem pravilnejših oblik in gostejši, poleg olja vsebujejo še vezivo in vžigalno sredstvo, zato so manj naravni. Njihova prednost je, da lahko dosežemo enakomernejšo in dolgotrajnejšo žerjavico, zato so priljubljeni za počasno peko večjih kosov mesa. Slabost briketov so pogosti dodatki (veziva, aditivi), zato je treba biti pri nakupu pozoren. Briketi pri žaru na oglje nudijo manj arome v primerjavi z lesom ali ogljem.
PREBERITE TUDI:
Kakšna je dobra žerjavica
Dobra žerjavica mora biti enakomerna, na oglju se mora začeti pojavljati siva pepelnata skorja. Preden začnemo peči jedi, žerjavico razgrnemo po želeni površini in na vrh položimo rešetko.
S peko pričnite šele, ko je rešetka povsem razgreta – mora biti tako vroča, da ko nanjo položite meso, zacvrči (beljakovine na površini zakrknejo in zato meso ostane sočno).
Za hitro pripravo žerjavice, zlasti, kadar je potrebujete veliko, je zelo priročen pripomoček »kamin za prižiganje« (ang. chimney), naprodaj je v trgovinah z opremo za žar.

PREBERITE TUDI:
Če žerjavica ostane
Če je po končani peki v kurišču žara ostala še uporabna žerjavica, jo pokapljajte z vodo – tako bodo večji kosi oglja ostali uporabni še za prihodnjič.
Druga možnost, da izkoristite žerjavico, ko ni več dovolj vroča za peko na rešetki, je, da hrano spečete neposredno na njej: hrano zavijte v aluminijasto folijo, kose mesa ali zelenjave pa lahko položite tudi kar neposredno na oglje – a samo, če uporabljate visoko kakovostno oglje brez kemičnih dodatkov! Tako bo imela hrana še bolj izrazit okus žara.

RECEPT: Klapavice, pečene na žerjavici
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se