Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kaj je najboljše za žerjavico: les, oglje ali briketi?


Uredništvo
30. 4. 2025, 15.19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Katera izbira za žerjavico je najboljša – naravni les, oglje ali briketi? Prednosti in slabosti za popolno peko na žaru.

briketi žerjavica
Unsplash
Žar na oglje ima poseben čar, odvisen pa je tudi od žerjavice. Bomo izbrali značilno aromo ali preprostost uporabe?

Žar na oglje ima poseben čar. Uspešna peka na žaru na oglje se začne pri žerjavici. Les, oglje in briketi imajo vsak svoje prednosti, od naravne arome do daljše obstojnosti toplote. V tem članku razkrivamo ključne razlike med njimi, kako vplivajo na okus hrane in katera možnost je najbolj primerna za vaš način peke.

PREBERITE TUDI:

peka na žaru
Unsplash
Vedno pripravimo dovolj žerjavice

Prednosti in slabosti

Žerjavica, pripravljena z lesom, da jedem najbolj pristen okus žara. Prav naravna aroma in dim, ki dajejo hrani izrazit okus, je njena največja prednost. Slabost je, da je postopek nekoliko dolgotrajnejši, zahteva nekaj več nadzora in izkušenj, les pa izgoreva neenakomerno, še posebej kadar uporabljamo les različnih vrst.

ogljem žar pripravimo hitreje, z manj dima in dosežemo višje temperature. Oglje je primerno tudi takrat, ko potrebujemo večjo količino žerjavice. Oglje sicer hitreje zgori kot briketi, a je bolj naravno. Ko izbiramo oglje, nikar ne skušajmo prihraniti kakšen evro ali dva - kupimo kakovostnega, saj bo bistveno izboljšal peko na žaru.

Briketi so v primerjavi z ogljem pravilnejših oblik in gostejši, poleg olja vsebujejo še vezivo in vžigalno sredstvo, zato so manj naravni. Njihova prednost je, da lahko dosežemo enakomernejšo in dolgotrajnejšo žerjavico, zato so priljubljeni za počasno peko večjih kosov mesa. Slabost briketov so pogosti dodatki (veziva, aditivi), zato je treba biti pri nakupu pozoren. Briketi pri žaru na oglje nudijo manj arome v primerjavi z lesom ali ogljem.

PREBERITE TUDI: 

Kakšna je dobra žerjavica

Dobra žerjavica mora biti enakomerna, na oglju se mora začeti pojavljati siva pepelnata skorja. Preden začnemo peči jedi, žerjavico razgrnemo po želeni površini in na vrh položimo rešetko. 

S peko pričnite šele, ko je rešetka povsem razgreta – mora biti tako vroča, da ko nanjo položite meso, zacvrči (beljakovine na površini zakrknejo in zato meso ostane sočno). 

Za hitro pripravo žerjavice, zlasti, kadar je potrebujete veliko, je zelo priročen pripomoček »kamin za prižiganje« (ang. chimney), naprodaj je v trgovinah z opremo za žar.

nadevan-krompir-pecen-v-foliji_558x620_acf_cropped
Cveto Sonc / Dober tek
Za peko večjih kosov mesa potrebujemo veliko dobre žerjavice.

PREBERITE TUDI: 

Če žerjavica ostane

Če je po končani peki v kurišču žara ostala še uporabna žerjavica, jo pokapljajte z vodo – tako bodo večji kosi oglja ostali uporabni še za prihodnjič. 

Druga možnost, da izkoristite žerjavico, ko ni več dovolj vroča za peko na rešetki, je, da hrano spečete neposredno na njej: hrano zavijte v aluminijasto folijo, kose mesa ali zelenjave pa lahko položite tudi kar neposredno na oglje – a samo, če uporabljate visoko kakovostno oglje brez kemičnih dodatkov! Tako bo imela hrana še bolj izrazit okus žara.

Klapavice na žaru
Dober tek
Klapavice lahko dušimo zavite v foliji kar neposredno na žerjavici

RECEPT: Klapavice, pečene na žerjavici


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.