Super recepti za pozen sobotni zajtrk (brunch)
Se vam kdaj zgodi, da ob koncu tedna nekoliko dlje poležite v postelji in ste nato v zadregi, ker bi radi nekaj pojedli, a je že prepozno za zajtrk in prekmalu za kosilo? Potem si privoščite brunch!

Ob koncu tedna ni lepšega od počasnega in ležernega prebujanja, ki mu sledi slasten pozni zajtrk, oziroma brunch. Gre za skovanko iz dveh angleških besed, breakfast (zajtrk) in lunch (kosilo), označuje pa obrok, ki se postreže med zajtrkom in kosilom – običajno med 10. in 13. uro.

Gre torej za pozen zajtrk oziroma zgodnje kosilo, najboljše pri tem pa je, da združuje najboljše iz obeh svetov: sladke in slane jedi, tople in hladne prigrizke, pogosto pa tudi pijačo, kot je kava, sveže stisnjeni sokovi ter celo peneče vino.

Iz Velike Britanije v ZDA in nazaj v Evropo
Brunch izvira iz Velike Britanije, kjer naj bi aristokrati svojim služabnikom ob nedeljah dali prost dan, a šele potem, ko so jim pripravili obilen samopostrežni obrok, ki so ga bogataši nato jedli skozi ves dan. Drugi viri pozen zajtrk povezujejo z obrokom po dolgih lovskih jutrih ali nedeljski maši.

Mehko kuhana jajca z avokadom v pancetini srajčki
Jajca, avokado in panceta za najboljši začetek dneva
V pisni obliki se izraz 'brunch' prvič pojavi konec 19. stoletja, ko je Guy Beringer v članku za Hunter’s Weekly predstavil brunch kot bolj zdravo alternativo obilnemu poznemu zajtrku po nedeljski maši. Navada se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja prenesla v ZDA, kjer se je brunch razvil v pravo kulinarično tradicijo urbanih središč, od tam pa se je počasi razširila po celem zahodnem svetu.

Prima sendvič BLT
BLT je okrajšava za bacon, lettuce & tomato, po domače sendvič s slanino, solato in paradižnikom.
Brunch in le za konec tedna
Danes je brunch priljubljen po vsem svetu in velja za simbol sproščenega druženja, prostih dni in razvajanja z raznolikimi jedmi. Čeprav ga večina povezuje z vikendom, si lahko brunch privoščimo prav vsak dan v tednu. Izkoristimo ga lahko tudi za priložnostno poslovno srečanje oziroma pozno dopoldansko druženje s sodelavci, prijatelji ali družino. Brunch torej ni le obrok, temveč že kar družbeni ritual.

Brunch je odličen primer, kako se prehranjevanje lahko spremeni v pravo doživetje. Združuje udobje domačega zajtrka s pestrostjo kosila in ponuja prostor za eksperimentiranje, uživanje in druženje – vse v enem obroku.

Kaj postreči za pozen zajtrk?
Brunch meni je raznolik in pogosto sezonski. Največkrat je na njem kombinacija slanih in sladkih jedi, ki so morda malo preveč obilna za zajtrk, niso pa dovolj za konkretno kosilo. Med klasične brunch jedi denimo sodijo palačinke, toast ali vaflji, s slanimi jedmi, center dogajanja je običajno jajce. Ena izmed tipičnih jedi za brunch so jajca benedikt, pripravljena iz poširanih jajc na angleškem muffinu s popečeno slanino, vse skupaj pa je prelito s slastno holandsko omako.


A ker se tudi pozni zajtrki prilagajajo sodobnemu hitremu tempu življenja, so lahko odličen brunch tudi razni rogljički, sendviči, tako odprti kot zaprti, kanapeji z dimljenim lososom, kuhana šunka in celo zrezki. Skratka vse, kar je pripravljeno hitro, enostavno in ne zahteva preveč kompliciranja. Kakorkoli že, kombinacijam ni konca.

Rabarbara z vaniljevo kremo in granolo
Otroci bodo z veseljem polnili kozarčke in sladico posipali z doma pripravljenimi kosmiči
Med značilne brunch jedi spadajo:
- Jajca na različne načine (npr. jajca benedikt, umešana jajca, poširana jajca)
- Palačinke, vaflji, francoski torast (pohane šnite)
- Avokadov toast, bageti, kruhki z namazi
- Slanina, klobasice, losos
- Sveže sadje, granola, jogurt
- Solate, siri, pršut, zelenjava
- Sladice kot mini kolački ali rogljički

Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda

Omleta z borovnicami in pistacijami
Palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki, je po imenu francoskega izvora.


Palačinke s sirovim nadevom
Po veliki noči se bi brez težav navadili na krepke pozne zajtrke, mar ne?





Tudi pijača je pomemben del bruncha
K poznamu zajtrku seveda sodi tudi pijača. To so lahko klasični topli napitki, kot sta kava ali čaj, prav tako pa lahko brunch spremljajo tudi bolj posebne pijače, kot sta šampanjem ali penina, ki ju lahko oplemenitimo z različnimi dodatki (svežim sadjem, sirupom ali sveže stisnjenim sadjem) ali razni koktajli (Bellini, Bloody Mary ...). Najbolj znan napitek, ki se uživa ob brunchu je denimo mimoza, preprost koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka.

Prav tako se lahko odločimo tudi za povsem nealkoholno pijačo z mehurčki ali sok iz sveže stisnjenega sadja oziroma smoothie.

Bloody mary po špansko
Ta marička se v kozarcih ljubiteljev pogosto znajde že dopoldne



Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se