Poletna romanca: stročji fižol
Stročji fižol je kot poletna romanca. Pojavi se iznenada, nam ne pusti misliti na nič drugega, pa čez noč izgine. No, k sreči lahko stročji fižol shranimo.

Ta nežna stročnica je že od nekdaj stalnica v naših kuhinjah, pa naj bo v solati, del mineštre ali pa prefinjene poletne jedi.

Za razliko od poletne romance je stročji fižol dober za nas tudi na dolgi rok
Stročji fižol poživi in krepi, saj vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, kalcija, železa, folne kisline in drugih snovi, ki podpirajo naše zdravje. Pomembno je, da izberemo sveže stroke, ki so čvrsti, napeti in brez madežev. Še bolj pomembno pa je, da ga pred zaužitjem vsaj na hitro termično obdelamo, saj je sicer zdravju škodljiv.

Z izbiro si lahko damo duška že pri barvi in obliki – rumen, zelen, rahlo vijoličen, okrogel, ploščat, dolg ali kratek, tanek ali bolj mesnat. Pred kuhanjem ga operemo, porežemo konce in po potrebi tudi nitke, ki kljub kuhanju ostanejo trdne. Nato ga na hitro blanširamo, soparimo ali skuhamo (še najpogosteje v loncu na pritisk), pri tem pa pazimo, da ostane čvrst. Tudi če ga bomo zamrznili ali vložili, ga moramo pred tem blanširati ali pokuhati.
Stročji fižol v juhah, solatah, prilogah in glavnih jedeh
Stročji fižol je gotovo najlažje skuhati, izdatno zabeliti (z mastjo in ocvirki je naravnost odličen, prav tako z maslom in drobtinami ali pa kislo smetano) ali pa ohladiti in okisati. Morda pa ga je lažje blanširati in dodati mlademu krompirju v peči. Ali pa ga vključiti v zelenjavno mineštro ali druge vrste enolončnico. Ga dodati testeninam ali rižu? Speči v zavitku? Postreči s svežimi poletnimi figami? Oh, te krasne poletne odločitve:
Paradižnikov gaspačo s stročjim fižolom v tempuri in mariniranimi koriandrovimi semeni se prileže na vroč poletni dan. Klasično hladno juho iz paradižnika in kumar popestrijo marinirana koriandrova semena, ki jih je res enostavno pripraviti, in nežna popolno hrustljava tempura.
Slastna poletna juha, ki osveži in poživi
Paradižnikov gaspačo s stročjim fižolom v tempuri in mariniranimi koriandrovimi semeni
Vložen stročji fižol nas bo spominjal na brezskrbne poletne dni, tudi ko bo zunaj dež in mraz.
Kako veseli smo poletnih shrankov v drugih letnih časih. Stročji fižol je eden od bolj priljubljenih.
Stročji fižol
Njoki s stročjim fižolom in peteršiljevim pestombodo navdušili, ko si bomo zaželeli hitrega zelenega kosila ali večerje.
Bosanski lonec zahteva svoj čas, a rezultat je odličen. Najboljši bo, če si ga bomo privoščili v veliki družbi.
Narastek iz stročjega fižola se zdi kot jed iz nekih drugih časov, a ravno to ima svoj čar. Pripravimo ga lahko s kvašenim ali (kupljenim) listnatim testom.
Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom nas prepriča, da se stročji fižol odlično znajde tudi v prefinjenih jedeh. To solato bomo postregli na fini večerji s prijatelji ob kozarcu vina.
Riba v panceti s krompirjem, olivami in stročjim fižolom za slastno kosilo za dve osebi iz enega pekača. Idealno za dneve, ko nam primanjkuje idej, pa bi vendarle radi jedli dobro.
Slastno ribje kosilo iz enega pekača
Riba v panceti s krompirjem, olivami in stročjim fižolom
Poletno romanco si privoščite na lastno odgovornost, za stročji fižol pa jamčimo mi. Pustite mu, da vas zapelje in očara v vaši novi najljubši poletni jedi.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se