
Ajdove ameriške palačinke s cimetom in češnjami
Ajdove ameriške palačinke s cimetom in češnjami

Sestavine
- 500 g izkoščičenih češenj
- 5 žlic rjavega sladkorja
- 140 g ajdove moke
- 85 g pšenične bele moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 žlički cimeta
- 1 žlička sode bikarbone
- 3 jajca
- 3 dl pinjenca
- nekaj koščkov masla
- grški jogurt in javorjev sirup za postrežbo

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 500 g izkoščičenih češenj
- 5 žlic rjavega sladkorja
- 140 g ajdove moke
- 85 g pšenične bele moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 žlički cimeta
- 1 žlička sode bikarbone
- 3 jajca
- 3 dl pinjenca
- nekaj koščkov masla
- grški jogurt in javorjev sirup za postrežbo
Postopek
Češnje razpolovimo in jih v skledi zmešamo z eno žlico sladkorja ter skledo postavimo na stran.
V veliki skledi zmešamo preostali sladkor, ajdovo in pšenično belo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Postopoma v mešanico vtepemo pinjenec, da dobimo gladko maso.
V oplasteni ponvi razpustimo košček masla. V ponev nalijemo nekaj žlic mase, da dobimo palačinko premera 8 do 10 cm. Palačinko pečemo nekaj minut, da se na vrhu začnejo pojavljati mehurčki in se spodnji del zapeče, nato jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Damo jo v rahlo segreto pečico, da bo ostala topla, in postopek ponovimo še za preostale palačinke. Na vsak krožnik položimo 2 ali 3 palačinke, po njih razporedimo češnje in jih prelijemo z javorjevim sirupom.