
Ajdove ameriške palačinke s cimetom in češnjami
Ajdove ameriške palačinke s cimetom in češnjami

Sestavine
- 500 g izkoščičenih češenj
- 5 žlic rjavega sladkorja
- 140 g ajdove moke
- 85 g pšenične bele moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 žlički cimeta
- 1 žlička sode bikarbone
- 3 jajca
- 3 dl pinjenca
- nekaj koščkov masla
- grški jogurt in javorjev sirup za postrežbo

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 500 g izkoščičenih češenj
- 5 žlic rjavega sladkorja
- 140 g ajdove moke
- 85 g pšenične bele moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 žlički cimeta
- 1 žlička sode bikarbone
- 3 jajca
- 3 dl pinjenca
- nekaj koščkov masla
- grški jogurt in javorjev sirup za postrežbo
Postopek
Češnje razpolovimo in jih v skledi zmešamo z eno žlico sladkorja ter skledo postavimo na stran.
V veliki skledi zmešamo preostali sladkor, ajdovo in pšenično belo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Postopoma v mešanico vtepemo pinjenec, da dobimo gladko maso.
V oplasteni ponvi razpustimo košček masla. V ponev nalijemo nekaj žlic mase, da dobimo palačinko premera 8 do 10 cm. Palačinko pečemo nekaj minut, da se na vrhu začnejo pojavljati mehurčki in se spodnji del zapeče, nato jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Damo jo v rahlo segreto pečico, da bo ostala topla, in postopek ponovimo še za preostale palačinke. Na vsak krožnik položimo 2 ali 3 palačinke, po njih razporedimo češnje in jih prelijemo z javorjevim sirupom.