© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Bezgove jagode – letos jih bomo pričakali pripravljeni


Barbara Slivnik
27. 7. 2025, 05.40
Posodobljeno
28. 07. 2025 · 12:31
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bezgove jagode imajo s poletjem skupnega več kot le čas zorjenja. Le enkrat pomežikneš, pa je oboje mimo.

dzem iz bezgovih plodov.jpg
Profimedia
Bezgove jagode so značilne skoraj črne barve

V teoriji se njihova sezona šele bliža, a v praksi nas vreme, z njim pa narava, rada presenetita in prehitita. Aromatične bezgove jagode bomo letos pričakali pripravljeni – s košarico za nabiranje in recepti, s katerimi bomo njihov 'divji' okus shranili za hladnejše mesece.

Imate raje bezgove cvetove ali bezgove jagode

Bezeg (Sambucus nigra) je rastlina, ki ne potrebuje posebne predstavitve, pa vendar se večina še vedno osredotoča na pozno pomladno cvetje, ki zasije v sirupih in sladicah. Tokrat bomo pozornost namenili temnim plodovom, ki napovedujejo prehod v jesen.

bezgove jagode.jpg
Unsplash
Bezgove jagode naznanjajo prihod jeseni

Bezgove jagode so bogate z vitamini in minerali

Na bezgove jagode je treba domala prežati. Njihova sezona je kratka, željo po obiranju pa si delimo s pticami, ki nas pri lovu na te zdrave sadeže pogosto prehitijo. Bezgove jagode so bogate z vitamini B in C, folno kislino, pa tudi vrsto mineralov zato jih številni uživajo v želji, da bi se izognili prehladom.

Bezgovih jagod nikoli ne jemo surovih

Poleti se na bezgovih vejah iz cvetov razvijejo zelene, kasneje pa rdeče jagode, ki počasi temnijo. Povsem zrele so globoke temno modre, skoraj črne barve. Te so tudi edine, ki jih smemo uživati, saj nezrele jagode vsebujejo strupen glikozid sambunigrin. Da se mu zagotovo izognemo, je treba bezgove jagode pred uživanjem vedno prekuhati.

Ne le, da kuhanje nevtralizira nevarni sambunigrin, s toplotno obdelavo bezgove jagode razvijejo aromo, ki odlično obogati sladke in slane jedi. Iz bezgovih jagod najraje pripravljamo džeme, čaj, sirupe in prelive za druge sladice, vse pogosteje pa si z njimi upamo tudi malce eksperimentirati in jih vključevati v omake, kečap in iz njih pripravljati celo vino ter kis.

'Divji' kečap

Izkoristite svoje nabiralniške podvige za pripravo malce drugačnega kečapa

1 h 13 min
Srednje zahtevno

Od pecljev bezgove jagode najlažje ločimo z vilicami

Pred uporabo je treba jagode z vilicami nežno ločiti od pecljev, odstraniti tiste, ki so videti nezrele, nato pa se lotiti kuhanja, prekuhavanja in drugih podvigov. Intenziven okus bezgovih jagod se lepo ujame z vaniljo, nageljnovimi žbicami, cimetom, pa tudi s timijanom, rožmarinom in citrusom.

Da bezgove jagode dodajamo raznovrstnim sladicam ni nobena skrivnost, ob slanih jedeh pa se obnašajo podobno kot brusnice, torej jih kombiniramo z divjačino, perutnino, aromatičnimi klobasami in zorjenimi siri.

Škoda bi bila, če nam bezgovih jagod ne bi uspelo shraniti v steklenice, posodice in kozarce. Zato na sprehodih držite oči na pecljih in opazujte, ali so na mestih, kjer so spomladi opojno dišali cvetovi, že opaziti kakšno vijolično sled.

Za še več idej in receptov nam sledite na naši Facebook strani Dober Tek!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.