Kaj boste skuhali danes?
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda
    Sestavine
- 6 navadnih francoskih rogljičkov
 - 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca*
 - 1 žlička rožne vode*
 - 25 g rozin
 - 2 dl sladke smetane
 - 2 dl polnomastnega mleka
 - 100 g bele čokolade
 - 4 velika jajca
 - 175 g rjavega kristalnega sladkorja
 - lupinica 1 limone
 - sladkor v prahu za posip
 
        
            
            Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
        
            
            Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
        
            
            Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
Sestavine
- 6 navadnih francoskih rogljičkov
 - 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca*
 - 1 žlička rožne vode*
 - 25 g rozin
 - 2 dl sladke smetane
 - 2 dl polnomastnega mleka
 - 100 g bele čokolade
 - 4 velika jajca
 - 175 g rjavega kristalnega sladkorja
 - lupinica 1 limone
 - sladkor v prahu za posip
 
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Rogljičke nalomimo na kose in jih položimo v pekač za pite premera 22 cm. Pokapljamo jih z vodo iz cvetov pomarančevca in rožno vodo ter posujemo z rozinami. V majhni kozici zavremo smetano in mleko. Čokolado nalomimo na kose, jo v skledi prelijemo z mlečno mešanico in pustimo stati 1 minuto.
Medtem stepemo jajca, sladkor i n limonovo lupinico. Mlečno mešanico premešamo, da se čokolada stopi, nato jo postopoma med stepanjem vlijemo v jajčno zmes. S to mešanico prelijemo rogljičke, da so povsem namočeni. Pokrijemo jih s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da se namakajo vsaj 30 minut. Pečemo 40 do 45 minut, da se narastek zlato obarva in napihne, jajčna krema pa se strdi. Rahlo poprašimo s sladkorjem v prahu in še toplega ponudimo.
Nasvet
* Vodo iz cvetov pomarančevca in rožno vodo dobimo v bolje založenih trgovinah z zdravo hrano. Lahko pa ju tudi opustimo in mleku dodamo žličko svoje najljubše arome, recimo vaniljeve ali rumove.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pasta miso
Plesen koji, vzgojena na žitaricah in (tradicionalno) združena s sojo, postane pasta miso. To dobroto za potrpežljive si lahko zdaj naredite tudi sami.
Hruškova pita z jagodičjem
Burgerji s Cezarjevo solato
Sedmograški zeljni narastek
Zelje po clujsko ali sedmograški narastek iz kislega zelja je specialiteta, ki posebno tekne pozimi.