
Omleta z borovnicami in pistacijami
Palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki, je po imenu francoskega izvora.
Omleta z borovnicami in pistacijami
Palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki, je po imenu francoskega izvora.

Francosko ime omelette pa izvira iz besede lemelle, kar pomeni lamela, tanka plošča. Je pa res, da omlete po navadi niso ravno tanke, ampak se bohotijo z bogatim nadevom. Tudi omleta je jed, ki jo lahko pripravimo z najrazličnejšimi dodatki ter na slani ali sladki način.
Pri nas je med omletami najbolj poznana pohorska. Gre za sladico veličastnega videza, ki si jo leta 1950 prvi zamislil kuhar Viljem Račič v Železničarskem domu na Pohorju. Nežno testo je nadeval z gozdnimi sadeži in smetano ter ga aromatiziral z mentolovim in vaniljevim likerjem.
Sestavine
- 8 jajc
- 2 žlici sladke smetane
- 40 g sladkorja
- 1 žlica moke
- 2 žlici masla
- 300 g borovnic
- 20 g sesekljanih pistacij
- sladkor v prahu za posip

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 8 jajc
- 2 žlici sladke smetane
- 40 g sladkorja
- 1 žlica moke
- 2 žlici masla
- 300 g borovnic
- 20 g sesekljanih pistacij
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Jajca stepemo in jim primešamo smetano, sladkor ter moko. V ponvi segrejemo žlico masla in spečemo za približno 1 centimeter debele omlete.
Omlete zvrnemo na krožnik, jih potresemo z borovnicami in zvijemo v zvitke.
Zvitke narežemo na kose in jih potresemo s pistacijami ter sladkorjem v prahu.