Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Odlične ideje za solate, ki nasitijo


M.K.
4. 6. 2025, 05.30
Posodobljeno
06. 06. 2025 · 09:48
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Solate niso nujno le le priloga ali dodatek jedem – ob uravnoteženi sestavi hranil so lahko tudi popoln, nasiten in uravnotežen obrok.

Solata Nicoise
Profimedia
Solata Nicoise

V vročih poletnih dneh, ko se živo srebro povzpne v bližino tridesetih ali več stopinj, nam prijajo lahke jedi, ki jih pripravljamo s čim manj toplotne obdelave. V takih dneh so popolna izbira krepke solate, v katere poleg obilja sveže zelenjave vmešamo beljakovine, ogljikove hidrate, zdrave maščobe in številne dodatke, ki poskrbijo za dolgotrajno sitost, energijo in okusno raznolikost.

Solata kot samostojni obrok

V nasprotju s stereotipom, da so solate le priloga ali lahek dodatek jedem, krepke solate torej dokazujejo, da so lahko tudi popoln, nasiten in uravnotežen obrok. Nekateri jim pravijo tudi solatni krožniki in čeprav mnogi menijo, da gre za sila dolgočasne jedi, so tovrstni obroki lahko pravzaprav izjemno raznoliki, hranilno bogati in polni okusov.

Takos z natrgano svinjino

Takos z natrgano svinjino

Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.

Enostavno

Ključ do uspešne solate, ki nasiti in nahrani, je v uravnoteženem izboru sestavin, ki vključujejo različne prehranske skupine in poskrbijo za teksturno in aromatično raznolikost. Krepke solate so idealne za zdravo kosilo ali večerjo, saj ne obremenjujejo prebave, hkrati pa zagotavljajo vsa pomembna hranila. So tudi odlična izbira za vse, ki želijo povečati vnos zelenjave, ne da bi se odpovedali občutku sitosti in zadovoljstva.

solata iz humusa in zelenjave z zara
Dober Tek
Solata iz humusa in zelenjave z zara

Kako sestaviti krepko solato?

Osnova krepke solate je pogosto še vedno listnata zelenjava: rukola, špinača, radič, motovilec ali mešana zelena solata. Nato pa dodamo še sestavine z večjo hranilno vrednosto. To so lahko:

  • beljakovine: piščanec, tuna, losos, trdo kuhana jajca, čičerika, leča, tofu, feta ali kozji sir.
  • ogljikovi hidrati: kuhan kvinoja, kuskus, testenine, sladki krompir, pečena buča, leča, riž.
  • zdrave maščobe: avokado, oreščki, semena (sončnična, bučna, lanena), oljčno olje, tahini.
  • dodatki za teksturo in okus: sušeni paradižniki, vložene artičoke, olive, krutoni, pečena čebula, sveže sadje (npr. granatno jabolko, jabolka, mango), sveža ali vložena zelišča.

Solata torej ni le vrtnina, temveč je lahko tudi jed, ki jo zložimo iz najrazličnejših sestavin. Vanjo lahko zmešamo kuhan krompir, nasitna so tudi trdo kuhana jajca. V mesno različico zelenjavi dodamo na koščke narezano pusto meso, na primer piščančje ali puranje fileje, pa tuno, popečeno ali iz konzerve.

Dodatki kot pika na i

Zelo znane so tudi krepke solate na osnovi testenin, stročnic, kaše ali riža. Še posebej so v poletnih dneh priljubljene testeninske solate, saj so hitro pripravljene in ne zahtevajo veliko kuhanja. Pravzaprav moramo skuhati le testenine, dodatki pa so lahko surovi ali na hitro popečeni. Pripravimo jo lahko na zalogo in shranimo v hladilnik, paziti moramo le, da ji ne dodamo mehkih sestavin, saj lahko tako hitro izgubimo svežino in sočnost.

testeninska solata s prsutom
Dober Tek
Testeninska solata s prsutom

Od osnove, ki jo izberemo, je odvisno tudi, kako bomo solato začinili in kako jo bomo nadgradili. Vse skupaj lahko v celoto povežejo domači prelivi, kot so limonin vinaigrette, medeno-gorčični preliv, jogurtova omaka ali balzamični preliv, v nekaterih primerih se odlično obnesejo tudi bolj kalorične in mastne osnove za preliv, kot so majoneza, tatarska omaka in smetana. Pred serviranjem lahko krepko solato tudi okrasimo z na lističe narezano redkvico in svežimi zelišči (npr. peteršiljem ali lističi sveže bazilike), ter potresemo s semeni ali oreški. 

Zakaj je solatni krožnik odlična izbira za uravnotežen obrok?

Največja prednost krepke solate je prilagodljivost – lahko jo sestavimo glede na letni čas, želje ali prehranske potrebe. Poleti je bolj lahkotna in sveža, pozimi bolj topla, z dodatkom pečene zelenjave ali žit. Poleg tega je odlična rešitev za 'meal prep', saj lahko z malo organizacije iz nje pripravimo obroke za več dni.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.