
Poletna solata s puranom, slanino in fižolom
Malokaj v poletnih mesecih prija tako kot solata, zlasti če jo naberemo na lastnem vrtu. Pa ste kdaj pomislili, od kod njeno ime?
Poletna solata s puranom, slanino in fižolom
Malokaj v poletnih mesecih prija tako kot solata, zlasti če jo naberemo na lastnem vrtu. Pa ste kdaj pomislili, od kod njeno ime?

Povezano je s soljo, saj je solata slana. Že stara latinščina pozna izraz (in)salata, ki pomeni nič drugega kot s soljo in kisom začinjena različna zelenjava.
Solat poznamo ogromno vrst, od klasične listnate prek paradižnikove, zeljne, krompirjeve, fižolove, niške, grške in šopske do testeninskih solat. V nemško govorečih deželah obožujejo težke solate z makaroni, majonezo in kockami posebne salame. Ampak poleti se bistveno bolj prileže lahka, sveža solata, ki jo lahko za samostojni obrok obogatimo s koščki pečenega mesa, s tunino in podobnim.
Sestavine
- 150 g mlade špinače
- 100 g natrganih listov solate
- 1 jabolko
- 150 g stročjega fižola
- sol in poper
- 200 g rezin slanine
- 400 g puranjih prsi
- 100 g sira z zelišči
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- ½ žlice medu
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 150 g mlade špinače
- 100 g natrganih listov solate
- 1 jabolko
- 150 g stročjega fižola
- sol in poper
- 200 g rezin slanine
- 400 g puranjih prsi
- 100 g sira z zelišči
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- ½ žlice medu
Postopek
Špinačo in solato operemo ter odcedimo. Jabolko narežemo na tanke rezine. Fižol očistimo in na kratko pokuhamo v osoljeni vodi, nato pa odcedimo in pustimo, da se osuši.
Rezine slanine popečemo v ponvi, da se zlato rjavo obarvajo. Puranje meso narežemo na trakove, solimo in popramo ter dobro popečemo v ponvi, v kateri smo pripravljali slanino.
Sir narežemo na koščke. Čebulo olupimo in narežemo na rezine.
V manjši posodi pripravimo preliv za solato, tako da zmešamo oljčno olje, balzamični kis, med, sol in poper ter dodamo rezine čebule.
Špinačo, solato, fižol in jabolko damo v skledo za solato, prelijemo s prelivom in premešamo. Po vrhu razporedimo še sir, purana in slanino ter postrežemo s kruhom.