
Kaj boste skuhali danes?
Sečuanska raca in lubenica v solati
Popestritev piknika ali malica v službi - solata z lubenico in raco s kitajskim pridihom se poleti vedno prileže.
Sečuanska raca in lubenica v solati
Popestritev piknika ali malica v službi - solata z lubenico in raco s kitajskim pridihom se poleti vedno prileže.

Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- 1 kumara
- 300 g mesa lubenice
- 2 mladi čebuli
- šopek koriandra (približno 15 g)
preliv
- 1 strok česna
- košček ingverja (približno 5 g)
- ½ žličke zrn sečuanskega popra
- ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici medu

Teden mobilnosti s picami v obliki kolesa
Evropski teden mobilnosti napoveduje številne zanimive prireditve, tudi kulinarične, med drugim prvenstvo picopekov na Škofljici!

Recept za cimetove rolice, ki jih boste pekli znova in znova
Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Ideja, kako porabiti zadnji stročji fižol z vrta
Imamo odličen recept za vse, ki iščete okusno, a preprosto vegetarijansko jed, s katero lahko porabite stročji fižol.
Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- 1 kumara
- 300 g mesa lubenice
- 2 mladi čebuli
- šopek koriandra (približno 15 g)
preliv
- 1 strok česna
- košček ingverja (približno 5 g)
- ½ žličke zrn sečuanskega popra
- ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici medu
Postopek
Najprej naredimo preliv. Česen in ingver olupimo in drobno naribamo. Zrna sečuanskega popra fino stremo v možnarju. Pomešamo jih s čilijem, česnom in ingverjem.
V majhni kozici na srednji do visoki temperaturi 1 minuto segrevamo rastlinsko olje, nato nanj previdno vsujemo poprovo mešanico. Dodamo sojino omako, rižev kis in med ter dobro zmešamo. Postavimo na stran.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Kožo račjih prsi osušimo s kuhinjskim papirjem, nato jo zarežemo ter prsi po obeh straneh solimo in popramo.
Meso s kožo navzdol položimo v vročo, suho oplasteno ponev, ki smo jo pristavili na srednjo temperaturo. Brez obračanja ga pečemo 5 minut, da se koža zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Nato ga obrnemo in pečemo še 1 minuto.
Meso prenesemo na pekač. V pečici ga pečemo 10 minut, če želimo, da je rožnato, ali več, če nam je ljubše bolj pečeno. Prenesemo ga na desko za rezanje in pustimo počivati 10 minut. Nato narežemo rezine.
Kumaro in lubenico narežemo koščke, velike za grižljaj. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarčke. Koriander grobo nasekljamo. Vse damo v veliko skledo, solimo in popramo. Dodamo skoraj ves preliv (2 žlici ga prihranimo) in zmešamo.
Solato preložimo na servirni krožnik in obložimo z rezinami race. Pokapamo jo s preostalim prelivom in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Burgerji z jagnjetino in metinim cacikijem
Domači burgerji vedno zmagajo! Tile jagnječji imajo grški pridih.
Žitne ploščice s cimetom in suhim sadjem
Odlične za zajtrk, malico v službi ali kot posladek h skodelici kave
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica