
Sečuanska raca in lubenica v solati
Popestritev piknika ali malica v službi - solata z lubenico in raco s kitajskim pridihom se poleti vedno prileže.
Sečuanska raca in lubenica v solati
Popestritev piknika ali malica v službi - solata z lubenico in raco s kitajskim pridihom se poleti vedno prileže.

Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- 1 kumara
- 300 g mesa lubenice
- 2 mladi čebuli
- šopek koriandra (približno 15 g)
preliv
- 1 strok česna
- košček ingverja (približno 5 g)
- ½ žličke zrn sečuanskega popra
- ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici medu
Preberite tudi

Družbo navdušite z raznolikimi italijanskimi predjedmi
Če morate nahraniti večjo družbo, potem gotovo ne boste zgrešili s pripravo različnih predjedi (ital. = antipasti).

Najboljše solate za piknik
Ko načrtujemo piknik, ne pozabimo na sveže solate, ki odlično dopolnijo jedi z žara. Zbrali smo kar 20 različnih solat, ki bodo zvezda piknika.

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.
Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- 1 kumara
- 300 g mesa lubenice
- 2 mladi čebuli
- šopek koriandra (približno 15 g)
preliv
- 1 strok česna
- košček ingverja (približno 5 g)
- ½ žličke zrn sečuanskega popra
- ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici medu
Postopek
Najprej naredimo preliv. Česen in ingver olupimo in drobno naribamo. Zrna sečuanskega popra fino stremo v možnarju. Pomešamo jih s čilijem, česnom in ingverjem.
V majhni kozici na srednji do visoki temperaturi 1 minuto segrevamo rastlinsko olje, nato nanj previdno vsujemo poprovo mešanico. Dodamo sojino omako, rižev kis in med ter dobro zmešamo. Postavimo na stran.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Kožo račjih prsi osušimo s kuhinjskim papirjem, nato jo zarežemo ter prsi po obeh straneh solimo in popramo.
Meso s kožo navzdol položimo v vročo, suho oplasteno ponev, ki smo jo pristavili na srednjo temperaturo. Brez obračanja ga pečemo 5 minut, da se koža zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Nato ga obrnemo in pečemo še 1 minuto.
Meso prenesemo na pekač. V pečici ga pečemo 10 minut, če želimo, da je rožnato, ali več, če nam je ljubše bolj pečeno. Prenesemo ga na desko za rezanje in pustimo počivati 10 minut. Nato narežemo rezine.
Kumaro in lubenico narežemo koščke, velike za grižljaj. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarčke. Koriander grobo nasekljamo. Vse damo v veliko skledo, solimo in popramo. Dodamo skoraj ves preliv (2 žlici ga prihranimo) in zmešamo.
Solato preložimo na servirni krožnik in obložimo z rezinami race. Pokapamo jo s preostalim prelivom in postrežemo.