Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico


Urška Petelin
1. 6. 2025, 05.30
Posodobljeno
08:05
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.

Skutna torta z belo čokolado
Dober tek
Skutna torta z belo čokolado

Mlečne sladice so tiste, ki nas popeljejo v otroštvo: puding iz pravega mleka z vaniljo, rižev narastek, grmada s stepeno smetano, mehke rolade s kremo, skutni štruklji, ali preprosto medeno mleko in cimetom.

V sodobni kuhinji pa mleko še naprej navdihuje nove interpretacije: prefinjene panakote, sladoledi z infuzijami zelišč, mlečne pene z eksotičnim sadjem ali karamelizirano mleko v slogu latinskoameriške dulce de leche.

Od mleka do pinjenca

Mleko je ena najpomembnejših sestavin v kuhinji. Predvsem kot osnovna surovina, ki nam da maslo, skuto, sir in vse vmes - maskarpone, rikoto, sladko in kislo smetano, kajmak, pa pinjenec in sirotko ... Mleku se lahko iz kuhinje le globoko priklonimo. 

Limonovo-vaniljev mlečni riž iz pečice
Barbara Slivnik
Slasten mlečni riž iz pečice prinese spomine na otroštvo
  • Sir – nastane, ko mleku dodamo sirilo in ločimo trd del (sirno maso) od tekočine (sirotke). Sir potem zorimo, da dobi okus in teksturo. Trdi siri zorijo dolgo, mehki pa so mlajši in nežnejšega okusa.

  • Sirotka – tekočina, ki ostane pri izdelavi sira. Je polna beljakovin in se pogosto uporablja v športni prehrani ali za peko.

  • Skuta – nastane, ko mleko zakisa in se sesiri. Je mehka, rahlo zrnata in bogata z beljakovinami. Uporablja se v sladicah (štruklji, rolade, sirove pite) in za namaze.

  • Smetana – je bogatejši, mastnejši del mleka, ki se dvigne na vrh, če mleko segrevamo ali pustimo stati.

  • Maslo – nastane iz smetane. Ko smetano dolgo stepamo, se iz nje izloči maščoba – to je maslo. Vse, kar ostane, je tekočina, ki jo imenujemo pinjenec.– kiselkast, osvežilen napitek, ki je odličen tudi za peko palačink ali kruha.

  • Pinjenec – je tekočina, ki ostane pri izdelavi masla. Nastane, ko stepamo smetano, da se maščoba (maslo) loči od tekočega dela. Pinjenec je rahlo kiselkast in vsebuje malo maščobe. V njem lahko pred peko namakamo piščanca, da se meso lepo zmehča, ali pa pinjenec dodamo v panado za ocvrtega piščanca. Iz pinjenca lahko pripravimo tudi sladoled in kolače.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.