Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico
Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.

Mlečne sladice so tiste, ki nas popeljejo v otroštvo: puding iz pravega mleka z vaniljo, rižev narastek, grmada s stepeno smetano, mehke rolade s kremo, skutni štruklji, ali preprosto medeno mleko in cimetom.
V sodobni kuhinji pa mleko še naprej navdihuje nove interpretacije: prefinjene panakote, sladoledi z infuzijami zelišč, mlečne pene z eksotičnim sadjem ali karamelizirano mleko v slogu latinskoameriške dulce de leche.
Od mleka do pinjenca
Mleko je ena najpomembnejših sestavin v kuhinji. Predvsem kot osnovna surovina, ki nam da maslo, skuto, sir in vse vmes - maskarpone, rikoto, sladko in kislo smetano, kajmak, pa pinjenec in sirotko ... Mleku se lahko iz kuhinje le globoko priklonimo.

-
Sir – nastane, ko mleku dodamo sirilo in ločimo trd del (sirno maso) od tekočine (sirotke). Sir potem zorimo, da dobi okus in teksturo. Trdi siri zorijo dolgo, mehki pa so mlajši in nežnejšega okusa.
Sadje in maskarpone sta odličen par za lahkotno poletno torto
Sadna tisočlistna torta z maskarponejem
-
Sirotka – tekočina, ki ostane pri izdelavi sira. Je polna beljakovin in se pogosto uporablja v športni prehrani ali za peko.
-
Skuta – nastane, ko mleko zakisa in se sesiri. Je mehka, rahlo zrnata in bogata z beljakovinami. Uporablja se v sladicah (štruklji, rolade, sirove pite) in za namaze.
Skutna torta z izrazitim čokoladnim okusom, a vseeno lahka kot peresce
Skutna torta z belo čokolado
-
Smetana – je bogatejši, mastnejši del mleka, ki se dvigne na vrh, če mleko segrevamo ali pustimo stati.
Klasična panakota z osvežujočim prelivom
Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom
- Maslo – nastane iz smetane. Ko smetano dolgo stepamo, se iz nje izloči maščoba – to je maslo. Vse, kar ostane, je tekočina, ki jo imenujemo pinjenec.– kiselkast, osvežilen napitek, ki je odličen tudi za peko palačink ali kruha.
Popolni masleni piškoti za k popoldanski kavi
Krhki masleni piškoti s kavo, lešniki in čokolado
- Pinjenec – je tekočina, ki ostane pri izdelavi masla. Nastane, ko stepamo smetano, da se maščoba (maslo) loči od tekočega dela. Pinjenec je rahlo kiselkast in vsebuje malo maščobe. V njem lahko pred peko namakamo piščanca, da se meso lepo zmehča, ali pa pinjenec dodamo v panado za ocvrtega piščanca. Iz pinjenca lahko pripravimo tudi sladoled in kolače.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se