Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Osladkorjeni cvetni lističi vrtnic so res čudovit okras za torte in drugo fino pecivo, kremice, meringe … Postopek je preprost, a preden se lotite dela, se prepričajte, da vrtnice niso bile škropljene.
1. Cvetove vrtnic razprete in jih ločite na posamezne cvetne lističe, ki jim odščipnete rumeni spodnji del.
2. Cvetne lističe nato premažete z malce rahlo stepenega beljaka in jih posujete z drobno mletim kristalnim sladkorjem (laže gre, če lističe primete s pinceto). Otresete odvečni sladkor in liste odlagate na papir za peko.
3. Pustite, da se cvetovi počasi posušijo na hladnem in zračnem mestu, medtem jih kdaj pa kdaj premaknete, da se ne prilepijo na papir. Ko so osladkorjeni lističi povsem suhi, jih shranite v nepredušno zaprti posodi, ki jo po dnu obložite z mehko podlago, ter uporabite za okras priljubljenih sladic.
Vsi cvetovi vrtnic so užitni, pazimo le, da ne izberemo takih, ki so bili škropljeni s pesticidi ali kemikalijami. Šipek (Rosa canina) ima čudovite rožnate cvetove, ki cvetijo spomladi in poleti. Pozneje obrodi plodove, ki jih uporabljamo za čaje, marmelade in omake.
PREBERITE TUDI
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se