Kakovosten paradižnik: to so znaki, da ste izbrali pravega
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

Paradižnik je eno izmed najbolj vsestranskih živil v domači kuhinji. V vročih poletnih dneh je stalnica osvežilnih solat, omak in na hitro pripravljenih jedi, pozimi ga, svežega ali predelanega v koncentrat ali razne omake dodajamo prikuham, enolončnicam in golažem.
Če je bil nekoč svež, domač paradižnik v trgovinah na voljo le v poletnem času, ko je bil v sezoni, lahko danes v njegovem pristnem domačem okusu uživamo skozi vse leto. Pri tem se vedno znova znajdemo v dilemi, saj skušamo po videzu ugotoviti, kateri paradižnik je sočen, sladek ter polnega okusa. Tak, kot bi ga utrgali z domačega vrta.
Konfitirani češnjevi paradižniki
Ljubitelji češnjevih paradižnikov boste navdušeni nad receptom, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu:
Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Nekateri menijo, da je kakovost paradižnika odvisna od sorte, ki jo izberemo. Tradicionalne, stare sorte bi naj bile namreč bolj okusne kot sodobne sorte. Drugi so prepričani, da bi morali biti pozorni na videz paradižnika: imeti mora gladko, napeto kožo, brez razpok ali udrtin, ki lahko pospešijo gnitje. Tretji verjamejo, da o kakovosti paradižnika največ pove njegov vonj. Če ima prijeten, značilen vonj že na zunaj, bo tudi notranjost sočna in okusna.

Resnica je nekje vmes. Kakovosten paradižnik namreč prepoznamo po več značilnostih, ki skupaj razkrivajo njegovo svežino, zrelost in okus. Najprej nas pritegne barva – dober paradižnik ima enakomerno, intenzivno rdečo, oranžno ali rumeno barvo (odvisno od sorte), brez zelenih lis okoli peclja, kar kaže na popolno zrelost.
Pomemben je tudi vonj. Zrel paradižnik ima izrazit, prijetno sladkast vonj, predvsem okoli peclja. Če ga ni, paradižnik verjetno ni bil dozorel na rastlini in ni mogel razviti značilnega, pristnega okusa.
Na otip pa mora biti paradižnik čvrst, a ne trd – rahla mehkoba pomeni sočno notranjost, pretirana mehkoba pa lahko nakazuje prezrelost ali začetek gnitja. Površina mora biti gladka in sijoča, brez razpok, gnilih madežev ali udrtin.
Kam po živahno rdeč, omamno dišeč in izjemno okusen paradižnik?
Nekoč smo lahko paradižnik v trgovini kupili zgolj v sezoni, danes ga na trgovskih policah najdemo skozi vse leto. Povečalo se je tudi število sort, tako da imamo na voljo različne velikosti, oblike in barve paradižnikov.
Če smo bili včasih skoraj v celoti odvisni od uvoza, lahko danes v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji kupimo svež, domač paradižnik. Prepoznamo ga po omamnem vonju, popolnih odtenkih rdeče oziroma rumene barve ter prepoznavnih črnih zabojčkih s pomenljivim zelenim napisom, ki spominja na steblo paradižnika. Da, to je paradižnik LUŠT!

Svež, domač paradižnik v vseh letnih časih
Le lokalno pridelan in skrbno obran paradižnik lahko v hipu prinese svežino na domačo mizo in poveže družinske obroke. In za vsak LUŠTov paradižnik točno vemo, kdaj in kje je dozorel: v rastlinjaku na prekmurski ravnici v vasi Renkovci in kraju Mala Polana.
Sadike LUŠTnih paradižnikov so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v organski substrat (mešanico šote in kokosovih vlaken), zalivajo jih z deževnico, cvetove rastlin pa oprašujejo čmrlji. Paradižnik pridelujejo in obirajo skozi vse leto, sajenje v hladnem delu leta pa jim v rastlinjaku v Renkovcih omogoča geotermalna voda, s pomočjo katere ogrevajo rastlinjak.
Šele, ko paradižniki dozorijo do popolne rdeče barve, jih LUŠTne sodelavke in sodelavci ročno oberejo, jih pred dostavo še enkrat skrbno pregledajo, nato pa jih še isti ali pa takoj naslednji dan dostavijo večjim trgovskim sistemom po vsej Sloveniji. In to ne le poleti, temveč skozi vse leto! Po sveže, sočne slovenske paradižnike LUŠT se lahko odpravite tudi na njihovo LUŠTno domačijo v Renkovcih ter na osrednjo ljubljansko tržnico.

Kateri paradižnik izbrati?
Najbolj znan predstavnik LUŠTne družine paradižnikov je grozdasti paradižnik LUŠT, ki ga pridelujejo že vse od začetka. So edini, ki gojijo to staro sorto, ki je sicer precej zahtevna za vzgajanje, a ima boljši okus in aromo, kar je na koncu najbolj pomembno.
Poleg grozdastega paradižnika LUŠT se lahko razvajate tudi z malim grozdastim paradižnikom LUŠT, datljevim paradižnikom LUŠT, slivovim paradižnikom LUŠT, češnjevim paradižnikom LUŠT in mešanico pisanih češnjevim paradižnikov LUŠTek. Ne glede na to, na katero sorto paradižnika prisegate, boste v LUŠTni družini zagotovo našli pravega. Navsezadnje gre za izjemno vsestransko živilo, ki ga lahko uporabite na tisoč in en način.
S paradižniki LUŠT do LUŠTnih nagrad!
ZaLUŠTajte si paradižnik LUŠT in z malo sreče postanite LUŠTen/na voznik/ca nove Mazde 2 hybrid* za eno leto ali se potegujte za druge privlačne nagrade!
Opravite nakup paradižnika LUŠT v skupni vrednosti najmanj 5,00 € z DDV in shranite račun ali zapišite odgovor na vprašanje 'Zakaj paradižnik LUŠT priporočate drugim?'
Osvojite lahko LUŠTne nagrade:
- Brezplačen najem avtomobila Mazda 2 hybrid* za 1 leto
- Darilni bon v vrednosti 100 evrov za obisk LUŠTne domačije
- 10x knjiga Paradajz, LUŠTna majica po izbiri in darilni bon v vrednosti 10 evrov za obisk LUŠTne domačije
*Nagrado podarjajo v sodelovanju z Avtohišo Kolmanič & Dokl.

Nagradna igra traja do 29. junija 2025.
Vsebino omogoča Paradajz, d. o. o.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se