Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"


Uredništvo
2. 6. 2025, 13.57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.

mandljevo mleko
Shutterstock
Mandljevo mleko ima prijeten oreškast okus

Rastlinski napitki – sojini, ovseni, riževi, kokosovi, mandljevi, pa tudi pirini, kvinojini, ajdovi in drugi – so se že dodobra zasidrali v naših hladilnikih kot odlična popestritev napitkov, slaščic, pa tudi nekaterih slanih jedi. Zanje se ljudje odločajo iz najrazličnejših razlogov.

Številni jih uporabljajo kot alternativo mleku zaradi alergij, intolerance na laktozo ali občutka, da mleko njihovemu telesu ne ustreza. Seveda se za rastlinske napitke odločajo tudi vegetarijanci in vegani, predvsem iz etičnih razlogov, in ker želijo s tem prispevati k varovanju okolja. Nekaterim pa je preprosto všeč okus.

Zakaj rastlinskim napitkom ne smemo reči mleko

Po uradni definiciji je mleko čist, nespremenjen, svež izdelek, dobljen s popolno in redno molžo zdravih in pravilno krmljenih krav, ki mu ni nič dodano ali odvzeto. Če je mleko pridobljeno od druge živali, mora to biti navedeno v imenu (ovčje, kozje).

Ravno zato bi bilo rastlinske napitke neprimerno imenovati sojino, ovseno, riževo ali katero drugo mleko. Leta 2017 je temu pritrdilo tudi Evropsko sodišče in od takrat velja, da so zaradi zagotavljanja transparentnosti izdelki, imenovani mleko, maslo, sir in smetana, lahko le živalskega izvora.

latte art
Unsplash
Začetniki morda najprej poskusite z ovsenim napitkom, ki velja za najbolj nevtralnega.

Bogat vir vitaminov in mineralov

Rastlinske napitke pridobivamo z ekstrakcijo semen ali plodov rastlin s pomočjo vode. So bogat vir vitaminov in mineralov, vsebujejo pa manj maščob in več vlaknin.

A vendar je treba biti pri izbiri rastlinskih napitkov pozoren na veliko vsebnost sladkorja, sploh če je ta dodan pozneje. Pazljivost ne bo odveč niti pri izbiri napitkov z dodanimi sintetičnimi vitamini in minerali, emulgatorji in drugimi manj zdravimi dodatki.

mandljev napitek
Unsplash
Rastlinske napitke zlahka pripravite doma.

Domači rastlinski napitki so bolj zdravi

Zdrave in okusne rastlinske napitke lahko brez večjih težav pripravite tudi sami doma.

Za napitek iz oreškov izbrane oreške, na primer mandlje, čez noč namočite v vodi. Zjutraj jih sperete, olupite in zmeljete v zmogljivem mešalniku. Prek sterilne gaze tekočino nato precedite v kozarec, na koncu pa iz gaze iztisnete še preostalo tekočino.

Še lažje pripravite ovseni napitek. Zanj ovsene kosmiče vsaj za pol ure namočite, nato jih zmeljete in precedite skozi gazo. Namig: kar ostane v gazi, lahko vmešate v smutije.

Za rižev napitek riž popražite na suhi ponvi in ga čez noč namočite, nato ga zmeljete in precedite.

Za sojin napitek zrna soje namakate 12 ur v vodi, nato odstranite kožico, zrna zmeljete in nato skuhate in precedite.

Podrobnejše recepte najdete tu:

Kako začeti

Če rastlinskih napitkov še niste uživali, jih boste najlažje spoznali z uporabo v jutranji kavi, kakavu ali zmešančku (smutiju). Za spremembo jim dodajte katerega od rastlinskih napitkov, ki se vam zdi zanimiv. Kmalu boste spoznali, kateri vam je najbolj všeč.

Na splošno pa v kulinariki veljajo naslednja značilnosti:

  • Ovseni napitek je najbolj nevtralnega okusa. Je nežen in rahlo sladek, po teksturi ni preveč redek.
  • Sojin in mandljev napitek imata višjo vrednost maščob in beljakovin, zato naredita najlepšo peno in sta stabilna pri segrevanju.
  • Rižev napitek je po teksturi najbolj redek.
veganski jajčni liker
Dober tek
Rastlinske napitke lahko uporabite tudi v veganskih kremnih koktajlih.

Kako uporabimo rastlinske napitke v jedeh

Rastlinske napitke lahko uporabite v številnih sladicah, pa tudi slanih jedeh kot so juhe, enolončnice in bogate omake. V večini sladic lahko mleko preprosto zamenjate z rastlinskim napitkom, nekoliko več spretnosti in preizkušanja pa boste potrebovali pri zamenjavi mlečne smetane.

Clever apple crumble

Veganski jabolčni drobljenec

Jabolčni drobljenec (tudi apple crumble ali apple crisp) je lahko tudi veganski. Zanj uporabimo kokosovo olje in par skrivnih sestavin. Preverite recept!

1 h
Enostavno

vegan eggnog

Veganski kremni liker

Po dnevu, preživetem na snegu, se prileže sladek vroč napitek. Ta kremni liker je primeren za vegane in vsejedce.

10 min
Enostavno


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.