
Takos z natrgano svinjino
Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.
Takos z natrgano svinjino
Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.

Nacufana svinjina je priljubljena ameriška klasika, ki prihaja iz Južne Karoline. Meso počasi pečejo v prekajevalniku na oglje, da se povsem zmehča, nato pa ga nacefrajo. Največkrat ga nadevajo v mehke krušne bombete skupaj z omako za žar, vloženo zelenjavo in hrustljavo zeljno solato. Če ste razpoloženi za peko na prostem in imate potrebno opremo, jed le pripravite na žaru. Ampak počasi, pokrito in pri nizki temperaturi.
Sestavine
- 600 g svinjskega vratu brez kosti
- sol in poper
- 2 žlici gorčice
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlica sončničnega olja
- 150 g jogurta
- 2 stroka česna
- 1 avokado
- 1/2 limone
- 4 koruzne tortilje
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 4 večji listi zelene solate
- 50 g koruze iz pločevinke
- 1 rdeča čebula

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 600 g svinjskega vratu brez kosti
- sol in poper
- 2 žlici gorčice
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlica sončničnega olja
- 150 g jogurta
- 2 stroka česna
- 1 avokado
- 1/2 limone
- 4 koruzne tortilje
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 4 večji listi zelene solate
- 50 g koruze iz pločevinke
- 1 rdeča čebula
Postopek
Meso solimo in popramo. V skledi zmešamo gorčico, mezgo, kajenski poper in česen ter z mešanico premažemo meso.
Po eni uri meso položimo v naoljen pekač s pokrovom in v pečici pečemo približno 20 minut na 180 °C. Nato temperaturo znižamo na 130 °C in pečemo še 2 uri. Meso vzamemo iz pečice, pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa z vilicami natrgamo na manjša vlakna.
Za jogurtovo omako v jogurt vmešamo sesekljan česen in solimo po okusu. Za gvakamole prerežemo avokado, odstranimo koščico in izdolbemo sredico. V skledici z vilicami pretlačimo meso avokada in dodamo limonov sok.
Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše koščke.
V tortilje razporedimo solato, meso, jogurtovo omako in gvakamole ter dodamo paradižnik, koruzo ter čebulo.