To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?

Niste edini – veliko ljubiteljev sirovih tort (cheesecake) obupuje nad upadlimi tortami z razpokano površino. To nas ne prikrajša za užitek, a bi si vendarle želeli na mizo postaviti popoln cheesecake.
Poglavitni napaki, ki ju ponavljamo pri peki sirovih tort, sta pretirano mešanje, pri katerem v maso vmešamo preveč zraka, in predolga peka, morda tudi pri previsoki temperaturi.

Klasika iz New Yorka - cheesecake je že nekaj let ena najbolj trendnih tort. S sezonskim sadjem je zmagovalka v vseh letnih časih.
Cheesecake
Je ostalo še kaj prostora za slastno sirčkovo torto?
Sirčkova torta (cheesecake) z muskovadom, lešniki in robidnicami
Pomembni koraki pri pripravi torte cheesecake
Vse sestavine za sirovo torto naj bodo pred mešanjem ogrete te na sobno temperaturo. Kremni sir je, recimo, tako laže zmešati, da je mehak in gladek, brez grudic.
Stepamo z lopatico. Kremni sir raje kot z metlico stepamo z lopatastim nastavkom mešalnika.Jajca najprej stepemo posebej z mešalnikom, nato jih nežno vmešamo v maso. Vse druge sestavine vmešamo z lopatico, ne z mešalnikom.
Čim manj mešamo. S pretiranim mešanjem namreč v maso vnesemo preveč zraka, tako da se torta med peko napihne, nato pa med ohlajanjem upade in razpoka.
Soljeni karamel se lepo ujame s svežino kremnega sira
Sirčkova torta s soljenim karamelom
Ključni koraki pri peki torte cheesecake
Pečemo počasi in nežno. To je ključno pri peki sirove torte. Cheesecake je pečen, ko se sicer učvrsti, a je še tresoč, na sredini pa je mehkejši in tudi še malo vlažen. Naj vas ne zanese, da bi ga pekli dlje, kot je zapisano v receptu, saj se peka nadaljuje še po tem, ko ga vzamemo iz pečice. Če se cheesecake po površini zlato obarva, je že preveč pečen. Nekateri prisegajo na peko v vodni kopeli, tako se torta peče počasneje in enakomerneje.
Pomembno je, kako cheesecke ohladimo. Takoj ko je pečena, z nožem potegnemo od obodu modla – pečena torta se med ohlajanjem rahlo skrči in s tem, ko jo ločimo od oboda, preprečimo razpoke. V modlu jo prestavimo na mrežico in pustimo, da se počasi ohladi na mestu, kjer ni prepiha.
Izogibamo se velikim in hitrim temperaturnim razlikam. Tudi te lahko povzročijo razpoke.
Hrustljavo-oreškasta nadgradnja klasične sirčkove torte
Sirčkova torta z jagodami in hrustljavimi arašidi
Ta torta je popolno kremasta in ravno prav sladko-kisla
Limonova sirčkova torta s pečenimi slivami in robidnicami
In na koncu: če vam sirova torta vendarle upade in razpoka, ni tragedija. Preprosto jo obložite s smetano ali sadjem ali oblijte z omako – s tem prikrijete nepopolno obliko, torta pa je še vedno okusna!

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se