Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Včasih bi radi skuhali nekaj toplega in okusnega, pa nam zmanjka časa ali sestavin. Testenine so v takih trenutkih rešitev, še posebej s hitro omako, ki jih poveže v jed, vredno ponovitve.
Če ste naveličani kupljenih omak in pesta, ki se skriva nekje v zadnjem delu hladilnika, je ta članek za vas. Prepričani smo, da je vedno boljša izbira nekaj domačega, hitro pripravljenega (in brez konzervansov).
Trije recepti, ki jih predstavljamo tokrat, dokazujejo, da za odlično omako ne potrebujete ne posebnih sestavin ne veliko časa. Omako pripravite medtem ko se kuhajo testenine, sestavine pa verjetno že imate doma.
Še nasvet: omake so res preproste, vendar zares božanske postanejo, če uporabljate kakovostne sestavine.
Slavne testenine alfredo
Zgodba jedi "testenine alfredo" (pasta alfredo) je dolga in polna jeznih Italijanov - nekateri se prerekajo o tem, kdo je pravi izumitelj testenin alfredo, večina pa se jezi nad (predvsem) Američani, ki testenine alfredo skrunijo z uporabo smetane. Prav ti smetano verjetno uporabijo tudi pri testeninah karbonara, kar naredi Italijane še bolj jezne.
Rimska tradicija veleva, da moramo za testenine Alfredo uporabiti fettuccine (široke rezance). Nanje se maslena omaka s parmezanom namreč najlepše prime. Skuhajte jih v veliko vode, ki naj bo slana kot morje in nikakor v vodo ne dodajate oljčnega olja. Če dodate olje, postanejo testenine mastne in zato se jih omaka slabše oprime.
Preprosteje ne gre. Za testenine alfredo, ki se kar topijo v ustih, potrebujete le par sestavin, priprava pa je smešno hitra in enostavna.
Testenine alfredo
Špageti z lešniki in origanom
Ta nenavadna kombinacija vas bo navdušila. V nasprotju s testeninami alfredo, je v omaki z lešniki nekaj več sestavin, med drugim tudi sladka smetana, ki je v prejšnjem receptu prepovedana. Lešnike popražimo in nasekljamo, dodamo ostale sestavine in kuhamo - ne boste verjeli - le pičlih 30 sekund.

Italijani to omako najraje pripravijo z lešniki iz pokrajine Piemont, ki so tako posebni, da imajo zaščiteno geografsko označbo porekla. Regija Piemont slovi tudi po izjemnih tartufih, tako da čez lešnikovo omako brez skrbi naribate kakšno rezinico tartufa.
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!
Špageti z lešniki in origanom
Rezanci z limonovo omako
Če se vam je morda kombinacija z lešniki zdela nenavadna, bo limona še nekoliko raztegnila meje vaših kuharskih navad. Brez skrbi, ne gre za špagete v limonadi, ampak v prijetni omaki, ki ji kremno teksturo dajeta dve jajci, aromatiko pa sveža bazilika, česen, limonovo olje in naribana lupinica ekološko pridelane limone.

Recept izvira s Sicilije, kjer ob obali Amalfija rastejo svetovno znane amalfijske limone, ki so veliko večje od drugih sort limon, po okusu pa nekoliko bolj sladke.
Malce nenavadna, a res fina omaka, kot nekakšna brezmesna limonasta karbonara.
Rezanci z limonovo omako
Bonus recept
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se