Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Bralka sprašuje: "Ali so pesini listi užitni?"


Uredništvo
3. 6. 2025, 05.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

"Pesini listi so videti zelo privlačni. Doslej sem jih vedno zavrgla, a sem pomislila, da so morda celo užitni. Ali jih lahko jemo in kako jih pripravimo?"

Pica iz rdeče pese
Profimedia
Pica iz rdeče pese

Stebla in listi rdeče pese so užitni in nadvse okusni. Brez težav jih lahko vključimo v prehrano in s tem popestrimo jedilnik in obenem zmanjšamo prehranske odpadke ter izkoristimo poln spekter koristnih snovi, ki jih ta vsestranska rastlina ponuja.

Kako uporabiti liste rdeče pese

Medtem ko večina ljudi pri rdeči pesi uporablja predvsem njen koren, pogosto spregledani listi rdeče pese skrivajo pravo zakladnico hranil in okusov. Temno zeleni listi z rdečimi žilami namreč niso le užitni, temveč tudi izjemno hranilni, saj vsebujejo veliko vitaminov K, A in C, pa tudi železa, kalcija in antioksidantov.

Po okusu so malce podobni blitvi ali špinači, a z nekoliko bolj zemeljskim podtonom. Uporabimo jih lahko sveže v solatah, posebej mlade, nežne liste, ali pa jih na hitro sotiramo, kuhamo v juhah, dušimo ali dodamo v  kiš (quiche). Odlično se obnesejo tudi kot dodatek k testeninam, rižotam, v zelenjavnih pitah ali celo kot osnova za pesto.

Solata z lečo, rdečo peso in klobaso
Dober Tek
Solata z lečo, rdečo peso in klobaso

Kako uporabiti stebla rdeče pese

Tudi stebla rdeče pese so vsestransko uporabna – lahko jih sotiramo z oljčnim oljem in česnom, podobno kot blitvo ali špinačo, dodajamo juham, rižotam, zelenjavnim enolončnicam ali jih uporabimo kot sestavino v omletah, zavitkih in pitah.

Solata z ajdo in peso

Solata z ajdo in rdečo peso

Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.

Enostavno

Odlično se obnesejo tudi v kisli obliki, kot hitro vložena zelenjava, ali kot osnova za zelenjavno jušno osnovo. S svojo barvo in teksturo so idealen način, kako obogatiti videz in hranilno vrednost jedi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.