
Čičerkina solata z mangom in karijem
Čičerkina solata s pridihom daljne Azije
Čičerkina solata z mangom in karijem
Čičerkina solata s pridihom daljne Azije

Sestavine
- 200 g čičerke iz pločevinke
- 2 žlici nemastnega grškega jogurta
- sok 1⁄2 limone
- 1 zvrhana žlica karijeve paste korma
- 1⁄2 korenčka
- 70 g rdečega zelja
- 50 g mlade špinače
- 50 g manga
- 1⁄2 žličke semen črne kumine (črnike)
- 1⁄2 majhnega rdečega čilija

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!

Okusna napaka: obrnjena pita, ki je hkrati sočna in hrustljava
Včasih napaka sproži revolucijo. Spoznajte preprost trik s testom, ki ustvari popolno sladico ali slan prigrizek za vsako priložnost.
Sestavine
- 200 g čičerke iz pločevinke
- 2 žlici nemastnega grškega jogurta
- sok 1⁄2 limone
- 1 zvrhana žlica karijeve paste korma
- 1⁄2 korenčka
- 70 g rdečega zelja
- 50 g mlade špinače
- 50 g manga
- 1⁄2 žličke semen črne kumine (črnike)
- 1⁄2 majhnega rdečega čilija
Postopek
Čičerko odcedimo in splaknemo. Korenček narežemo na tanke paličice ali ga nastrgamo. Zelje in špinačo drobno narežemo. Mango narežemo na majhne koščke, čili pa na tanke rezine (če želimo manj pekočo jed, mu odstranimo semena).
V skledi zmešamo čičerko, jogurt, limono in karijevo pasto. Dodamo korenje, zelje, špinačo in mango ter premešamo. Solato damo v posodo za malico ali drugo posodo, ki jo lahko nepredušno zapremo, ter jo potresemo s črnikinimi semeni in čilijem. Nato posodo zapremo in jo do malice hranimo na hladnem.
Nasvet
Korma je ena od blagih vrst karija. Najpogosteje vsebuje smetano ali jogurt, kokosovo kremo, mlete oreške, koriander in druge začimbe.
Nasvet
Semena črne kumine (črnike, Nigella sativa) se kot začimba uporabljajo zlasti v indijski in bližnjevzhodnih kuhinjah. So ostrega grenkega okusa, ki združuje okus čebule, črnega popra in origana.