Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Recept za svinjska rebrca, ki se kar stopijo v ustih


M.K.
2. 6. 2025, 07.03
Posodobljeno
11:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ni ga piknika brez čevapčičev, pleskavic, stejkov in perutničk, a kraljestvo žara pripada svinjini - od kotletov, in slanine, pa do ribice, reber in klobas. A kako pripraviti sočno svinjsko meso na žaru, ki se bo kar stopilo v ustih?

svinjska rebra na žaru
Profimedia
Svinjska rebra na žaru so odlična specialiteta tradicionalnih piknikov

Sezono piknikov tradicionalno povezujemo z okusno hrano in sproščenim vzdušjem, a pogosto je pravi izziv zadovoljiti vse tipe gostov. Nekateri so strastni ljubitelji rdečega mesa, drugi prisegajo na piščančje dobrote, tretji pričakujejo vegetarijanske specialitete. Ustreči vsem ni mačji kašelj, poznamo pa način, kako očarati tiste, ki so prepričani, da je pujs ultimativni 'kralj živali'.

Zakaj je svinjsko meso popolna sestavina za žar?

Svinjina je ena izmed najbolj priljubljenih vrst mesa za pripravo na žaru, saj ponuja odlično razmerje med okusom, sočnostjo in raznolikostjo. Zaradi svoje strukture in vsebnosti maščobe je svijnsko meso idealno za peko na žaru, saj ostane mehko in aromatično tudi pri višjih temperaturah.

Če pustimo ob strani čevapčiče, pleskavice in klobase, pri katerih je pomembno paziti predvsem na optimalno kombinacijo pustega mesa in maščobe, osnovo za odlično svinjino na žaru predstavlja pravi kos mesa. Najbolj priljubljeni so vsekakor kotleti (s kostjo ali brez), ki so narezani iz kareja. Po sočnosti in mehkobi slovi svinjska ribica, prava gurmanska poslastica pa so svinjska rebra, priprava katerih zahteva nekaj spretnosti in iznajdljivosti.

AVE Grill Marinirana svinjska vratovina
Arhiv naročnika
Marinirana svinjska vratovina je mehka in okusna izbira.

Kakovost naj bo vedno na prvem mestu

Ne glede na to, kateri kos svinjine se odločite postreči na žar zabavi, poskrbite, da bo ta skrbno izbran. Meso slabše kakovosti namreč zahteva daljši čas priprave, končni rezultat, pa naj se še tako trudite, verjetno ne bo takšen, kot bi si želeli. Najboljša izbira so vsekakor izdelki iz lokalnega okolja, saj gre v tem primeru za kakovostno meso, ki je bilo vzrejeno in predelano na predpisan in kontroliran način z zagotovljeno sledljivostjo od pridelave do končnega potrošnika.

V Skupini Panvita se ponašajo z dolgoletno tradicijo na področju pridelave, predelave in prodaje mesa ter mesnih izdelkov iz lokalnega okolja ter skrbijo za odgovorno in trajnostno prehransko proizvodnjo. Med njihovimi najbolj prepoznavnimi blagovnimi znamkami velja vsekakor izpostaviti AVE, ki je sinonim za kakovostne mesne izdelke za vsako priložnost.

V pomladnem in poletnem času je še posebej aktualna linija AVE Grill, ki jo sestavlja bogat nabor nepogrešljivih dobrot vsakega piknika: od klasičnih, sarajevskih in banjaluških čevapčičev ter pleskavic, do sarajevskega programa, pripravljenega iz 100-odstotne govedine, ter priljubljenih žar klobas (tudi s sirom) in nepogrešljivih uštipcev.

svinjski kotlet na žaru
Profimedia
Svinjina je ena izmed najbolj priljubljenih vrst mesa za pripravo na žaru.

Sveže ideje in okusi za nove žar zgodbe

Ob tem je Panvitina razvojna ekipa je tudi letos poskrbela še za kopico privlačnih novosti, ki bodo dodatno popestrile piknike in dvignile izkušnjo peke na žaru na višjo raven. Poleg večnih žar klasik bo tako to poletje z žara dišalo tudi po gurmanskih specialitetah, s katerimi boste navdušili tudi najbolj zahtevne ljubitelje mesnih žar dobrot:

  • Medena rebrca: Sladka in sočna poslastica.
  • Carsko marinirano meso: Popolno za ljubitelje bogatih okusov.
  • Marinirana svinjska vratovina: Mehka in okusna izbira.
  • Svinjski hitri stejk: Za hitro pripravo na žaru.
  • Goveji rib eye in mariniran rostbif: Premium kosi za prave gurmane.

Ker so AVE Grill dobrote že začinjene in marinirane, si ne boste rabili beliti glave s tem, v kakšno marinado jih potopiti in s katerimi začimbami obogatiti okus mesa. Mariniranje mesa je namreč ključno za popolno svinjino na žaru, saj zmehča meso in mu z izbiro pravih sestavin doda okus, ki se mu najbolj prilega.

Poleg tega so vsi novi izdelki AVE Grill pakirani v moderno in uporabnikom prijazno skin-pakiranje, ki preprečuje iztekanje marinad in omogoča optimalno zorenje mesa. Tako izdelki ohranjajo svojo kakovost, intenziven okus in sočno teksturo vse do trenutka, ko jih položite na vroče rešetke.

Čas je za nepozabne zabAVE - z AVE Grill dobrotami
Arhiv naročnika
Čas je za nepozabne zabAVE - z AVE Grill dobrotami

Na kaj paziti pri pripravi svinjine na žaru?

A še preden z žara prijetno zadiši po mesu, je potrebna dobra priprava. Meso je pred toplotno obdelavo treba ogreti na sobno temperaturo, dobro je treba razgreti tudi žar, da se meso ne bo prijemalo na rešetko in iz posameznih kosov ne bodo curljali dragoceni sokovi. Prav tako žar ne sme biti prevroč – srednje močan ogenj je idealen za enakomerno zapečenost brez izsušitve. Na ta način boste poskrbeli tudi za enakomerno pečenje in izjemno sočno meso, ki se bo kar stopilo v ustih.

Čas peke svinjine na žaru je odvisen od debeline in vrste mesa ter temperature žara, a v splošnem za pripravo kotletov, vratovine in fileja (medaljonov) potrebujete od 20 do 30 minut na zmernem ognju. Izjema so svinjska rebra, ki bodo sočna in mehka, če jih bomo pekli dalj časa (tudi do cca. 4 ure) na nizki temperaturi.

Med peko svinjine na žaru je treba paziti, da se meso ne izsuši – priporočljivo je obračanje na zmernem ognju in po potrebi dodajanje malo maščobe ali soka iz marinade. Pomembno je, da mesa ne prepečete – notranjost mora ostati rahlo rožnata (pri fileju ali kotletih), kar zagotavlja sočnost. Ko je meso pečeno, ga pustite počivati nekaj minut, preden ga narežete. Tako se sokovi enakomerno razporedijo in meso ostane mehko.

Navdušite goste z medenimi rebrci v kombinaciji s priljubljeno ameriško solato

Svinjina na žaru se odlično poda k pečeni zelenjavi, krompirju ter svežim solatam ali omakam. Zbrano družbo lahko denimo presenetite z okusnimi AVE Grill Medenimi rebrci z zeljevo solato 'coleslaw' – kombinacijo, o kateri se bo zagotovo še dolgo govorilo v samih superlativih!

AVE Grill Medena rebrca
Arhiv naročnika
AVE Grill Medena rebrca

Potrebovali boste:

  • AVE MEDENA REBRCA
  • ¼ glave svežega zelenega zelja
  • 2 korenčka
  • 50 g majoneze
  • 50 g jogurta
  • 1 rdeča čebula
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica vinskega kisa
  • sveži koper
  • poper
  • sol

Priprava

Zelje, korenje in polovico čebule narežete na tanke trakce in vse skupaj prestavite v skledo. Solite, dodate, jogurt, majonezo, gorčico, sveži koper in vinski kis. Vse skupaj rahlo solite in poprate. Dobro premešate in postavite v hladilnik.

Medena rebrca so marinirana, zato jih po potrebi dodatno začinite na koncu. Preden jih boste uporabili, jih pustite eno uro na sobni temperaturi.

Rebrca rahlo premažete z oljem in jih na straneh opečete na vročem žaru. Rebrca vzamete z žara in jih za 5 minut zavijete v alu folijo. Nato folijo odstranite, rebrca narežete na kose, ter vse skupaj postrežete s coleslaw solato in čebulo, ki ste jo pred tem narezali na tanke trakce in rahlo osolili.

Vsebino omogoča Panvita, d. o. o.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.