
Krompirjeva solata s slanino in čebulo
Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči
Krompirjeva solata s slanino in čebulo
Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči

Sestavine
- 80 ml in še 2 žlici oljčnega olja
- groba morska sol
- sveže zmlet črni poper
- 1 1⁄4 kg razpolovljenega mladega krompirja (premera pribl. 4 cm)
- 220 g debelih rezin mesnate slanine, narezanih na 5 mm velike kockice
- 2 beli čebuli, prečno narezani na 1 cm debele rezine
- 6 mladih čebulic, narezanih na tanke kolobarčke (samo beli deli)
- 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
- 3 žlice šerijevega (ali vinskega) kisa
- 3 žlice kokošje jušne osnove ali vode
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 80 ml in še 2 žlici oljčnega olja
- groba morska sol
- sveže zmlet črni poper
- 1 1⁄4 kg razpolovljenega mladega krompirja (premera pribl. 4 cm)
- 220 g debelih rezin mesnate slanine, narezanih na 5 mm velike kockice
- 2 beli čebuli, prečno narezani na 1 cm debele rezine
- 6 mladih čebulic, narezanih na tanke kolobarčke (samo beli deli)
- 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
- 3 žlice šerijevega (ali vinskega) kisa
- 3 žlice kokošje jušne osnove ali vode
Postopek
Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).
V veliki skledi zmešamo 2 žlici olja, 1⁄2 žličke soli in 1⁄2 žličke popra. V mešanici povaljamo krompir, da je enakomerno naoljen.
Rešetko žara očistimo s ščetko. Krompir pečemo na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 20 do 25 minut, da je mehak in se zlato rjavo obarva, medtem ga občasno obrnemo. Vzamemo ga z žara in pustimo, da se toliko ohladi, da nam ne opeče prstov. Polovičke krompirjev še enkrat prerežemo na dvoje in damo v veliko skledo. Pokrijemo in prihranimo na sobni temperaturi.
V ponvi na srednji temperaturi pražimo slanino 10 do 12 minut, da se hrustljavo zapeče, medtem jo občasno pomešamo. Kocke slanine s penovko poberemo iz ponve in dodamo v skledo s krompirjem. Maščobo, ki je ostala v ponvi, prihranimo.
Rezine čebule po obeh straneh premažemo z maščobo iz ponve, solimo in popramo. Pečemo jih na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 10 do 12 minut, da so mehke in se rahlo rjavo obarvajo, medtem jih enkrat obrnemo in premažemo z maščobo od slanine. Vzamemo jih z žara in vsako narežemo na 4 koščke. Dodamo jo h krompirju, potem pa še mlado čebulico, peteršilj in timijan.
V skledici zmešamo kis, jušno osnovo ali vodo ter po 1⁄2 žličke soli in popra. Počasi z metlico vmešamo 80 ml olja, da dobimo preliv. Z njim zabelimo krompirjevo solato in nežno premešamo.