Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kosilo v hipu: Omake za testenine, ki jih pripravite v 20 minutah


Urška Petelin
20. 5. 2025, 10.04
Posodobljeno
10:33
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Medtem ko zavrete vodo in skuhate testenine, bo omaka že na mizi. Odkrijte devet hitrih receptov za slastno kosilo v 20 minutah.

špageti
Shutterstock
V 20 minutah lahko pripravimo celo vrsto raznolikih omak.

Testenine so rešiteljice tistih dni, ko zmanjkuje časa in energije za kuhanje. Žal pa obroki kmalu postanejo monotoni. Pri pripravi omake se največkrat zatečemo k pločevinki pelatov, morda dodamo pločevinko tunine in nekaj zelišč, okus pa zaokrožimo z naribanim parmezanom. Ali pa odmrznemo bolonjsko omako, ki smo jo prav v ta namen skuhali na zalogo.

Z nekaj domišljije lahko v 20 minutah pripravimo celo vrsto raznolikih omak, da bo vsak hiter obrok presenetljivo drugačen. Ključ je v pametni izbiri sestavin, ki jih imate lahko vedno pri roki - v shrambi, hladilniku in zamrzovalniku. 

Hitre testeninske omake brez mesa

Za raznolike omake brez mesa ni dovolj le pločevinka pelatov. Prav pridejo še vložene artičoke, olive, sušeni paradižniki, pesto, zamrznjena špinača (raje v listih kot sesekljana), zamrznjen grah, seveda česen (ki se prepraži bistveno hitreje kot čebula) in nabor suhih začimb, na primer: timijan, origano, peteršilj in čili.

Hitre morske omake za testenine

Morski sadeži ne potrebujejo dolgotrajne obdelave, rakci in šoljke so kuhani že v nekaj minutah. Ker pa ne gremo vsak dan v ribarnico, lahko preproste morske omake pripravimo tudi bistveno bolj praktično. Sestavine, ki jih je dobro imeti na zalogi: pločevinke tunine, dimljen losos, zamrznjeni morski sadeži, zamrznjeni repki kozic. Tudi pečeno ribo, ki nam je ostala od prejšnjega dne, lahko uporabimo v omaki.

Hitre testeninske omake z mesom

Sveže meso potrebuje več toplotne obdelave, zato za hitre omake za testenine ni primerno. Praktična pa je slanina (hamburška ali panceta), šunka, predvsem pa pečenice in podobne sveže klobase, ki jih iztisnemo iz ovoja in meso, ki je že začinjeno, le na hitro popražimo.

tortelini s špinačo in rikoto
Dober tek
Testeninske omake so lahko izjemno raznolike

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.