
Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna
Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna

Sestavine
- 180 g rezancev (tagliatelle)
- 1 velik strok česna
- naribana lupinica 1 limone
- sok ½ limone
- ½ šopka peteršilja
- velika pest rukole
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 200 g surovih očiščenih rakovih repkov
- košček masla in malo oljčnega olja za peko rakcev
- dober ščep zdrobljenega suhega čilija
- sol
- poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 180 g rezancev (tagliatelle)
- 1 velik strok česna
- naribana lupinica 1 limone
- sok ½ limone
- ½ šopka peteršilja
- velika pest rukole
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 200 g surovih očiščenih rakovih repkov
- košček masla in malo oljčnega olja za peko rakcev
- dober ščep zdrobljenega suhega čilija
- sol
- poper
Postopek
Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih z embalaže, da so al dente.
Medtem olupimo česen in naredimo omako gremolata.* V kuhinjskem strojčku drobno sesekljamo česen, peteršilj skupaj s stebelci, naribano limonovo lupinico in rukolo. Obilno začinimo s soljo in poprom, dodamo oljčno olje in limonov sok ter vse zmešamo v sočno gladko pasto.
V ponvici stopimo maslo s kančkom oljčnega olja, dodamo rakce in jih hitro popečemo z vseh strani. Začinimo s čilijem in pečemo še minuto, da so rakci pečeni.
Testenine odcedimo, jih vrnemo v posodo, v kateri so se kuhale, dodamo gremolato in rakce ter dobro premešamo. Razdelimo na dva krožnika in postrežemo.
Nasvet
Gremolata je milanska zeliščna omaka. Običajno je sestavljena iz peteršilja, česna, limonove lupine in oljčnega olja. V našo gremolato smo dali tudi rukolo, v nekaterih različicah vsebuje tudi na drobno nasekljan filet slanega inčuna.