
Kaj boste skuhali danes?
Špageti s paradižnikovo morsko omako
Špageti s paradižnikovo morsko omako

Testenine za ljubitelje morskega. Omako obogatimo s čilijem, koromačevimi semeni in dimljeno papriko, ki jedi dodajo toplino in globino.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 1 rdeč čili
- 1 ½ žličke koromačevih semen
- 400 g špagetov
- 2 žlički dimljene paprike
- 2 pločevinki paradižnika po 400 g
- 2 žlički sladkorja
- 400 g zamrznjenih mešanih morskih sadežev (odtaljenih)
- šopek bazilike ali peteršilja

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 1 rdeč čili
- 1 ½ žličke koromačevih semen
- 400 g špagetov
- 2 žlički dimljene paprike
- 2 pločevinki paradižnika po 400 g
- 2 žlički sladkorja
- 400 g zamrznjenih mešanih morskih sadežev (odtaljenih)
- šopek bazilike ali peteršilja
Postopek
V veliki globoki kozici segrejemo olje, dodamo strt česen, razsemenjen in drobno narezan čili ter koromačeva semena. Pražimo nekaj minut. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v njej po navodilih na embalaži skuhamo špagete.
V kozico dodamo dimljeno papriko, paradižnik iz pločevinke, sladkor, sol in poper in nežno kuhamo 8 do 10 minut. V omako dodamo odmrznjene morske sadeže in kuhamo še nekaj minut.
Ko so testenine kuhane al dente, jih odcedimo (malo vode od kuhanja prihranimo) in zmešamo z omako. Če je jed videti presuha, dodamo kanec prihranjene vode. Dodamo še nasekljano baziliko ali peteršilj, začinimo s črnim poprom in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.