Želite prihraniti čas v kuhinji? Potem pripravite te jedi!
Kako preživeti manj časa za štedilnikom, a kljub temu jesti okusno in uravnoteženo? Z nekaj preprostimi triki in pametnim načrtovanjem!

V poletnem času kuhanje ni ravno naše najljubše opravilo. Namesto s ponvami in lonci nad vročim štedilnikom se namreč veliko raje ukvarjamo s čem hladnejšim in aktivnostmi na prostem. Zato neumorno iščemo načine, kako čim hitreje pripraviti obroke.
Na srečo prihranek časa v kuhinji ni nujno povezan z odrekanjem kakovosti obrokov – z nekaj preprostimi triki in pametnim načrtovanjem si lahko namreč precej olajšamo pripravo dobrih jedi.
Premišljeno načrtovanje je ključnega pomena
Najprej je ključno načrtovanje obrokov. Če si že vnaprej pripravimo jedilnik za teden dni in sestavimo seznam živil, prihranimo veliko časa pri odločanju in nakupovanju. Poleg tega se tako izognemo nepotrebnemu zapravljanju hrane.
Zelo učinkovit pristop je priprava sestavin vnaprej. Ob koncu tedna si lahko operemo, narežemo in shranimo zelenjavo v hladilniku ali zamrzovalniku. Prav tako lahko skuhamo večjo količino osnov, kot so riž, testenine ali kuhani krompir, in jih uporabimo v različnih jedeh čez teden.
Enolončnice, pečeni obroki in jedi iz ponve (na primer pražen riž ali testenine z omako) so odlična izbira za hitro kuhanje, saj združujejo več sestavin v enem loncu, kar pomeni manj posode in manj dela. Uporaba konzervirane hrane, kot so fižol, paradižnik ali tunina, je lahko tudi zelo priročna, saj močno skrajša čas priprave.
Poleg tega lahko veliko prihranimo z uporabo kuhinjskih pripomočkov, kot so multipraktik, električni sekljalnik ali lonec pod pritiskom. Ti pripomočki omogočajo hitro obdelavo hrane in krajši čas kuhanja.

Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.
Takos z natrgano svinjino
Kaj pripraviti, ko želimo v kuhinji prihraniti čas
Odlična ideja za osvežilen poletni obrok so solatne sklede z vnaprej pripravljenimi sestavinami. Zelenjavo (npr. korenje, papriko, kumare) narežemo vnaprej in jo shranimo v ločenih posodah. Nato po želji dodamo kuhana jajca, tunino, pečeno piščančje meso ali čičeriko. Seveda pazimo na to, da solato zlagamo tik pred postrežbo, da ostane sveža.
Ideje za malce drugačne solate so vedno dobrodošle
Piščančja solata z jajci in pistacijami
Hitra in okusna rešitev so lahko tudi testenine z osnovnimi omakami. Skuhamo lahko večjo količino testenin in jih hranimo v hladilniku. Ko smo lačni, jih samo pogrejemo in dodamo hitro pripravljeno omako – paradižnikovo, pesto ali smetanovo z gobami. Testenine lahko zamenjamo tudi z njoki ali kuskusom.
Tale zelenjavna sicer ni samo za testenine, ampak je vsestranska!
Špageti z zelenjavo
Pripravimo lahko večjo količino jedi, kot so zelenjavni ali mesni kari (curry), jota, pasulj, lečna juha ipd. Kar ne pojemo, lahko zamrznemo za drugič – odlična rešitev za dneve, ko ni časa za kuhanje.
Na hitro lahko lakoto potešimo z raznimi sendviči, hitra in nasitna alternativa so tudi razne jajčne jedi: omleta, umešana jajca ali jajca na oko. Dodamo lahko še zelenjavo, sir ali mesne dodatke in že imamo pripravljen uravnotežen poletni obrok.
Natrgano pečeno meso, zelenjavo, fižol, sir in razne omake lahko uporabimo tudi kot nadev v tortiljah, ki jih lahko celo zavijemo za na pot ali v službo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se