
Jajčna solata
Jajčna solata

Sestavine
- 4 pirhi (4 jajca)
- nekaj zelenjave (korenček, paprika, bučka, kolerabica)
- 1 debel krompir
- 1 žlica majoneze
- sok ½ limone
- sol
- sveže zmlet poper
- motovilec za okras

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 4 pirhi (4 jajca)
- nekaj zelenjave (korenček, paprika, bučka, kolerabica)
- 1 debel krompir
- 1 žlica majoneze
- sok ½ limone
- sol
- sveže zmlet poper
- motovilec za okras
Postopek
Zelenjavo operemo, po potrebi tudi olupimo, postopoma do čvrstega skuhamo, nato pa narežemo na koščke. Krompir skuhamo. Če pirhov nimamo, jajca v trdo skuhamo in splaknemo z mrzlo vodo.
V skledi majonezo gladko zmešamo s soljo, poprom in limonovim sokom. Dodamo narezano zelenjavo. Krompir olupimo, drobno naribamo in dodamo k sestavinam. Jajca olupimo, narežemo na drobne koščke, dodamo k zelenjavni masi in dobro zmešamo.