Kako pravilno shraniti svež paradižnik?
Pravilno shranjevanje paradižnika ni le stvar navade, temveč ključno vpliva na njegov okus. Kako torej poskrbeti, da čim dlje ostane svež, sočen in polnega okusa?

Kam shranite paradižnik, ko ga prinesete iz trgovine? V hladilnik, shrambo, na kuhinjski pult? Ker gre za živilo, ki ima spremenljivo svežino, je pravilno shranjevanje ključnega pomena, pri tem pa si je treba odgovoriti na dve ključni vprašanji: kako zrel je paradižnik in za koliko časa bi mu radi podaljšali svežino.
Hladilnik ali shramba?
Standardno pravilo pravi, da paradižnika ne bi smeli shranjevati v hladilniku. Zakaj? Ker vsebuje encim, ki reagira na nizke temperature, zaradi česar celične membrane razpadejo in spremenijo teksturo ter okus. Paradižnik se poleg tega tudi zelo hitro navzame vonjav drugih živil v hladilniku, kar lahko še dodatno poslabša njegovo kakovost in okus.
Najboljši način za shranjevanje svežih paradižnikov je pri sobni temperaturi, med 19 in 20 stopinjami Celzija, stran od neposredne sončne svetlobe. V teh pogojih naj bi namreč še naprej rahlo zorel in ohranjal svojo naravno sladkobo ter aromo. Pri tem je pomembno tudi, da paradižniki niso naloženi en čez drugega, s pecljem pa naj bodo obrnjeni navzdol – tako se zmanjša izhlapevanje vlage in upočasni gnitje. Res pa je, da popolnoma zrel paradižnik v takih pogojih ne bo zdržal več kot nekaj dni.
Pita z mandljevim nadevom in pisanimi češnjevci
Ustrezno shranjeni paradižniki pa bodo še kako prav prišli, ko se vam bo na hitro zaLUŠTalo nekaj okusnega ali če vas presenetijo obiski. Toliko bolje, če imate doma pisane češnjevce, iz katerih lahko pripravite slastno pito po receptu iz spodnjega videa.
Preverite, kako zrel je paradižnik
Pri shranjevanju je torej vse odvisno od zrelosti paradižnika, zato je najbolje takoj, ko pridete iz trgovine, bolj zrele plodove ločiti od tistih manj zrelih. Še ne povsem dozorele paradižnike lahko postavite na kuhinjski pult ali v shrambo, kjer bodo še naprej počasi zoreli.
Če vam ostane odrezan kos paradižnika, ga lahko tesno zavijete v plastično folijo in postavite v hladilnik, pri tem pa naj bo odrezan del obrnjen navzdol, da upočasni izgubo vlage. Vsekakor ga je najbolje čim prej porabiti oziroma spraviti za ozimnico.
Tako boste imeli doma vedno svež paradižnik
Še najmanj izzivov s shranjevanjem paradižnika boste imeli, če ga boste kupovali sproti. Časi, ko je bil čudovit, popolnoma zrel paradižnik na trgovskih policah prej redkost kot pravilo, so namreč mimo. Danes lahko skozi vse leto uživamo v omamnem vonju in čudovitem okusu svežih, sočnih, slovenskih paradižnikov LUŠT, pridelanih v Prekmurju, ki jih prepoznamo po črnih LUŠTnih zabojčkih, v katere so pakirani.

To poletje lahko uživate v okusih LUŠTne družine svežih in sočnih paradižnikov, ki so pridelani v Sloveniji in dostavljeni še isti ali pa takoj naslednji dan po ročnem obiranju. V pestri ponudbi boste našli:
- Grozdasti paradižnik LUŠT,
- Mali grozdasti paradižnik LUŠT,
- Datljev paradižnik LUŠT,
- Slivov paradižnik LUŠT,
- Češnjev paradižnik LUŠT in
- LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov).
Kam po svež, sočen, domač paradižnik?
Sadike LUŠTnih paradižnikov so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken. Zalivajo jih z deževnico, ki jo zbirajo v lagunah ob rastlinjakih. Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi »živi« dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za varstvo rastlin pred boleznimi. Če pa se zgodi, da v rastlinjaku rastline ali plodove škodljivci vseeno napadejo, zanje na naraven način poskrbijo njihovi plenilci oz. naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjak.
Paradižniki LUŠT dozorijo na rastlini, nato pa jih ročno oberejo, skrbno pregledajo in jih še isti ali pa takoj naslednji dan dostavijo trgovskim sistemom po Sloveniji. Najdete jih v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji, na LUŠTni domačiji v Renkovcih ter na osrednji ljubljanski tržnici.

LUŠTek nagrajuje!
Paradižnik je mnogo več kot le sestavina – je simbol poletja, svežine in kulinarične ustvarjalnosti. Njegov sladko-kisel okus, bogata aroma in raznolikost vrst omogočajo nešteto kulinaričnih možnosti, ki očarajo tako preproste domače kuharje kot vrhunske chefe. Paradižnik LUŠT pa vam to poletje lahko prinese tudi bogate nagrade!
ZaLUŠTajte si paradižnik LUŠT in z malo sreče postanite LUŠTen/na voznik/ca nove Mazde 2 hybrid* za eno leto ali se potegujte za druge privlačne nagrade!
Opravite nakup paradižnika LUŠT v skupni vrednosti najmanj 5,00 € z DDV in shranite račun ali zapišite odgovor na vprašanje 'Zakaj paradižnik LUŠT priporočate drugim?'
Osvojite lahko LUŠTne nagrade:
- Brezplačen najem avtomobila Mazda 2 hybrid* za 1 leto
- Darilni bon v vrednosti 100 evrov za obisk LUŠTne domačije
- 10x knjiga Paradajz, LUŠTna majica po izbiri in darilni bon v vrednosti 10 evrov za obisk LUŠTne domačije
*Nagrado podarjajo v sodelovanju z Avtohišo Kolmanič & Dokl.
Nagradna igra traja do 29. junija 2025.

Vsebino omogoča Paradajz, d. o. o.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
