
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)

Sestavine
- 1 velika cvetača
- 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
- sol
- poper
- 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
- 6 neolupljenih strokov česna
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
- ščep posušenega zdrobljenega čilija
- 4 žlice suhega belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- 125 g mocarele
- dober kruh in zelena solata, ko postrežemo

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 velika cvetača
- 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
- sol
- poper
- 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
- 6 neolupljenih strokov česna
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
- ščep posušenega zdrobljenega čilija
- 4 žlice suhega belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- 125 g mocarele
- dober kruh in zelena solata, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo narežemo na 8 krhljev in jih premažemo s 3 žlicami olja, nato jih zložimo v velik pekač. Solimo in popramo ter pečemo 10 minut oziroma toliko časa, da se začne mehčati. Kose cvetače previdno obrnemo.
Paradižnik razpolovimo ali narežemo na četrtine, odvisno od velikosti, nato ga razporedimo med kose cvetače, prav tako natrte neolupljene stroke česna ter večino lističev bazilike in origana, posujemo s čilijem ter pokapamo z vinom in 2 žlicama olja. Solimo in popramo ter vrnemo v pečico za 25 minut ali toliko časa, da se paradižniki mehki in tu in tam ožgani. Paradižnik malce potlačimo, da se sprostijo sokovi.
Zmešamo parmezan in drobtine. Na zelenjavo v pekaču razporedimo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanovimi drobtinami. Pečemo še 10 minut oziroma toliko časa, da se posip hrustljavo zapeče, cvetača pa je mehka. Posujemo s prihranjeno baziliko in origanom ter ponudimo s kruhom in zeleno solato.