
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)

Sestavine
- 1 velika cvetača
- 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
- sol
- poper
- 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
- 6 neolupljenih strokov česna
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
- ščep posušenega zdrobljenega čilija
- 4 žlice suhega belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- 125 g mocarele
- dober kruh in zelena solata, ko postrežemo
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 1 velika cvetača
- 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
- sol
- poper
- 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
- 6 neolupljenih strokov česna
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
- ščep posušenega zdrobljenega čilija
- 4 žlice suhega belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- 125 g mocarele
- dober kruh in zelena solata, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo narežemo na 8 krhljev in jih premažemo s 3 žlicami olja, nato jih zložimo v velik pekač. Solimo in popramo ter pečemo 10 minut oziroma toliko časa, da se začne mehčati. Kose cvetače previdno obrnemo.
Paradižnik razpolovimo ali narežemo na četrtine, odvisno od velikosti, nato ga razporedimo med kose cvetače, prav tako natrte neolupljene stroke česna ter večino lističev bazilike in origana, posujemo s čilijem ter pokapamo z vinom in 2 žlicama olja. Solimo in popramo ter vrnemo v pečico za 25 minut ali toliko časa, da se paradižniki mehki in tu in tam ožgani. Paradižnik malce potlačimo, da se sprostijo sokovi.
Zmešamo parmezan in drobtine. Na zelenjavo v pekaču razporedimo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanovimi drobtinami. Pečemo še 10 minut oziroma toliko časa, da se posip hrustljavo zapeče, cvetača pa je mehka. Posujemo s prihranjeno baziliko in origanom ter ponudimo s kruhom in zeleno solato.