Kulinarika / stran 18
To so testenine z bučo in feto, o katerih vsi govorijo
Ko združimo pečeno bučo in feto, nastanejo popolne jesenske testenine. Enostavno, okusno in pripravljeno v manj kot 30 minutah.
Najboljši recept za segedin
Čeprav se imenuje segedin golaž, je to več kot le golaž s kislim zeljem. Pravilno pripravljen dobi zaokrožen okus, ki navduši vse.
Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.
Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.
Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.
Diši po Pomurju: zlato zapečeni Stankini langaši
Včasih najboljše jedi ne nastanejo s pomočjo tehtnice, ampak po občutku. Tako kot langaš Stanke Garai – zlato zapečen, mehak in dišeč.
Pozabite na klasično lazanjo, ta različica je noro dobra
Na družbenih omrežjih trenutno navdušuje nova zimska tolažilna jed – enolončnica po navdihu lazanje.
Šest odličnih idej, kako porabiti star kruh
Naši predniki kruha nikoli niso metali stran. Preverite preproste in okusne načine, kako ga porabiti – od zajtrkov do sladic in hrustljavih prigrizkov.
Nenavadna krompirjeva polenta iz dežele dondolašev
Grobnik ni znan le po slovitem motociklističnem dirkališču, temveč tudi po pustnih likih – dondolaših in izjemni kulinariki.
Kako shraniti buče: zaloga topline za zimske dni
Če vas v shrambi čaka presežek buč, jih lahko z nekaj preprostimi koraki ohranite tudi več mesecev. Preberite, kako uživati v njihovem okusu vse do pomladi.
Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino
Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.
Kaj kuhati ta teden? Pet idej za jesenska kosila
Tedenski jedilnik, ki diši po jeseni: od bučnega narastka z žajbljem do klobase s krompirjem in jabolki. Preprosti, okusni in hranljivi recepti za vsak dan v tednu.
Tri jesenske sladice s kakijem, ki jih morate poskusiti
Na Primorskem so prvi kakiji že začeli zoreti in sočni sadeži kar kličejo k ustvarjanju sladic.
To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?
Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?
Brez boja za mizo: jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Recept za čokoladni liker, ki vedno očara
Ko se združijo mleko, čokolada in rum, nastane popolna kremasta pijača, ki jo lahko postrežemo ob praznikih, kot darilo ali pa kar tako – za sladke jesenske trenutke razvajanja.
Foto: Goričko v znamenju retašev. Dišalo je po sladkem in slanem
V Gornjih Petrovcih je potekala osma Retašiada, tudi tokrat je dišalo po raznoraznih domačih zavitkih.
Sobotni recept: Piščanec v karijevi omaki
Ponujamo vam recept za nekaj dobrega in toplega.