Kaj boste skuhali danes?
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač
Postopek
V skledo damo polovico mleka, sladkor, sol, jajci in moko. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo za palačinke pustimo pol ure počivati.
Ponev za palačinke segrejemo, namažemo z maslom ali pokapamo z oljem in spečemo tanke palačinke.
Če imamo svež pehtran, ga drobno nasekljamo. Pretlačeni skuti dodamo vse preostale sestavine za nadev in previdno zmešamo.
Pekač namastimo. Palačinke namažemo z nadevom in jih v več plasteh zložimo v pekač. Kislo smetano zmešamo z jajcem in z mešanico prelijemo palačinke. Pečemo jih na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) približno pol ure, da se zlato zapečejo. Postrežemo jih lahko kot sladico ali kot glavno jed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tartufi s 70 % čokolado
Piščanec z gorčično-smetanovo omako s pehtranom
Tako zelo drugače, pa tako zelo preprosto. In vsa skrivnost je v dveh vejicah svežega pehtrana!
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.