
Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami

Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 1 žlica nasekljanih pehtranovih lističev
- 50 g kuhanih in oluščenih kozic
- 1 limona
- 1 velik morski list ali 2 manjša, oluskan in očiščen
- ½ dl belega vina
- 1 žlica kaper
- 2 žlici sladke smetane
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 1 žlica nasekljanih pehtranovih lističev
- 50 g kuhanih in oluščenih kozic
- 1 limona
- 1 velik morski list ali 2 manjša, oluskan in očiščen
- ½ dl belega vina
- 1 žlica kaper
- 2 žlici sladke smetane
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Lupino limone naribamo, limono pa narežemo na tanke rezine. V majhni skledi zmešamo zmehčano maslo in pehtran, nasekljane kozice in limonovo lupinico ter začinimo. Ribo operemo in osušimo, po ribi na obeh straneh naredimo nekaj globokih zarez, nato jo položimo v velik pekač tako, da je temnejša stran zgoraj. Začinimo, v zareze nadevamo masleno kremo, če nam krema ostane, z njo premažemo še zgornjo stran ribe, nato po ribi razporedimo nekaj limonovih rezin in jo prelijemo z vinom.
Pečemo 15 do 20 minut, odvisno od velikosti ribe. Če z nožem nežno pritisnemo na ribo, mora meso voljno odstopiti od kosti.
Ribo previdno vzamemo iz pekača, jo položimo na topel krožnik ali pladenj in pokrijemo s folijo.
Pripravimo omako. Kapre odcedimo in splaknemo. Pekač damo na štedilnik pri nizki temperaturi, dodamo 2 žlici vode in zavremo, kuhamo nekaj minut, nato vmešamo kapre in smetano. Omako polijemo po ribi. Jed postrežemo s kuhanim krompirjem in zeleno solato.