© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pehtranova potica s skuto

Pehtranova potica je izbira številnih gospodinj, ko se pripravljajo na veliko noč. Ta je zelo sočna, ker ima skutni nadev.

Pehtranova potica s skuto

Pehtranova potica je izbira številnih gospodinj, ko se pripravljajo na veliko noč. Ta je zelo sočna, ker ima skutni nadev.

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za model premera približno 30 cm
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pehtranova-potica-s-skuto_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 600 g bele pšenične moke
  • 40 g kvasa
  • pribl. 2 dl mleka
  • 120 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 80 g sladkorja
  • 5 g soli
  • dišave (limonova lupinica, vaniljev sladkor, rum)

nadev

  • 250 g nepasirane skute
  • 180 g kisle smetane
  • 100 g sladkorja
  • 3 masleni piškoti
  • pehtran (svež ali posušen)
  • 4 beljaki
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • maslo za model

Sestavine

testo

  • 600 g bele pšenične moke
  • 40 g kvasa
  • pribl. 2 dl mleka
  • 120 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 80 g sladkorja
  • 5 g soli
  • dišave (limonova lupinica, vaniljev sladkor, rum)

nadev

  • 250 g nepasirane skute
  • 180 g kisle smetane
  • 100 g sladkorja
  • 3 masleni piškoti
  • pehtran (svež ali posušen)
  • 4 beljaki
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • maslo za model

Postopek

1

V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke in sladkorja ter toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekočo zmes. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.

2

Moko presejemo v skledo. V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo. Rumenjake razžvrkljamo, dodamo sol, preostali sladkor in dišave ter prilijemo mleko z maslom. Moki primešamo kvasec. Prilijemo mleko z rumenjaki in vse skupaj zmešamo z leseno kuhalnico. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja za enkratno količino.

3

Pripravimo nadev. Skuti primešamo kislo smetano, sladkor (1 žlico prihranimo za sneg), vaniljev sladkor in drobtine. Piškote z valjarjem zdrobimo v drobtine. Svež pehtran oplaknemo in ga dobro osušimo. Lističe potrgamo z vejic in jih grobo sesekljamo. Iz beljakov in žlice sladkorja stepemo čvrst sneg.

4

Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s skutnim nadevom in posujemo s pehtranom. Po nadevu razmažemo sneg iz beljakov. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo do dna, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja približno 20 minut. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 190 °C.

Nasvet

Pri nadevu lahko izpustimo sneg iz beljakov. Potica bo sicer nekoliko manj sočna, vendar jo bomo lažje zvili in tako zmanjšali možnost za nastanek lukenj v potici.

Nasvet

Recept in potico je prispevala Janja Štrumbelj, lastnica znamke lePotica.

Priljubljeni recepti

Ameriški čokoladni piškoti

Ko smo pripravili te mehke in čokoladaste piškote, so pošli, še preden so se imeli priložnost ohladiti!

40 min
Enostavno

Špageti z lešniki in origanom

Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!

15 min
Enostavno

Jabolčna juha s hrenom in prekajeno ribo

Jabolka so odlična tudi za slane jedi.

35 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.