Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Majoneza je ena najbolj priljubljenih in vsestranskih omak. Je tipična emulzija, torej enotna zmes tekočine in maščobe.
Domača majoneza po okusu in teksturi daleč prekaša kupljeno, pa še z različnimi okusi se lahko poigravamo, glede na to, h kateri jedi jo bomo postregli.
Sestavine
1 rumenjak
1 žlička gorčice
sok ½ limone
2,5 dl rastlinskega olja
sol
beli poper (za majonezo je primernejši od črnega, saj se ne opazi)
Nato začnemo počasi in v tankem curku prilivati olje, med tem pa nenehno stepamo. Začela bo nastajati bleda gosta emulzija. (Če olje na začetku prilivamo prehitro, majoneza ne uspe!)
Ko vmešamo približno polovico olja, ga lahko začnemo prilivati pogumneje. Ko je majoneza primerno čvrsta, nehamo stepati in dodajati olje. Nazadnje jo še solimo in popramo.
Za majonezo vedno uporabimo zelo sveža jajca iz zanesljivega vira. Ker majoneza vsebuje surove rumenjake, jo lahko v hladilniku v zaprtem kozarcu hranimo le 3 dni.
Domača majoneza še zdaleč ni dobra le za pomakanje ocvrtega krompirčka, za sendviče in solatne prelive, temveč je osnova številnih drugih omak in lahko v različnih izvedbah spremlja tudi jedi, kot so steaki, ribe in celo juhe oziroma enolončnice.
Majonezi lahko dodajamo različne okuse, tako da namesto navadnega rastlinskega olja na primer uporabimo oljčno ali aromatizirano olje (rožmarinovo, limonovo, pomarančno, zeliščno). Osnovna majoneza tako dobi drugačen okus.
Aroma koromača in janeževega žganja se čudovito ujameta z na žaru pečenim brancinom.
45 min
Enostavno
Nadgradimo jo lahko tudi z različnimi dodatki: s sesekljanimi svežimi zelišči, žafranom, kuhanim krompirjem (tradicionalni francoski namaz rouille), sipinim črnilom, peteršiljevim pirejem …
Majoneza z limono in zelišči: V pripravljeno majonezo vmešamo naribano lupinico ½ limone in 1 žličko drobno sesekljanih zelišč, kot so peteršilj, drobnjak ali krebuljica. Ponudimo k morskim sadežem.
Česnova majoneza (aïoli): v pripravljeno majonezo vmešamo 1 sesekljan strok česna. Ponudimo k ocvrtim jedem in kuhani zelenjavi.