© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo


Uredništvo
25. 6. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.

majoneza
Dober tek
Korak za korakom z Binetom Volčičem

Majoneza je ena najbolj priljubljenih in vsestranskih omak. Je tipična emulzija, torej enotna zmes tekočine in maščobe.

Domača majoneza po okusu in teksturi daleč prekaša kupljeno, pa še z različnimi okusi se lahko poigravamo, glede na to, h kateri jedi jo bomo postregli.

Sestavine

  • 1 rumenjak
  • 1 žlička gorčice
  • sok ½ limone
  • 2,5 dl rastlinskega olja
  • sol
  • beli poper (za majonezo je primernejši od črnega, saj se ne opazi)

Priprava

omaj
Dober tek
Za domačo majonezo ne potrebujete veliko sestavin.

V večjo stekleno skledo damo rumenjak, gorčico in limonov sok.

omaj
Dober tek
Uporabite lahko metlico ali ročni mešalnik.

Vse skupaj dobro zmešamo z metlico, paličnim ali ročnim električnim mešalnikom.

omaj
Dober tek
Olja ne smete vlivati prehitro.

Nato začnemo počasi in v tankem curku prilivati olje, med tem pa nenehno stepamo. Začela bo nastajati bleda gosta emulzija. (Če olje na začetku prilivamo prehitro, majoneza ne uspe!)

omaj
Dober tek
Majoneza mora biti čvrsta.

Ko vmešamo približno polovico olja, ga lahko začnemo prilivati pogumneje. Ko je majoneza primerno čvrsta, nehamo stepati in dodajati olje. Nazadnje jo še solimo in popramo.

Nasveti

  • Za majonezo vedno uporabimo zelo sveža jajca iz zanesljivega vira. Ker majoneza vsebuje surove rumenjake, jo lahko v hladilniku v zaprtem kozarcu hranimo le 3 dni.

  • Domača majoneza še zdaleč ni dobra le za pomakanje ocvrtega krompirčka, za sendviče in solatne prelive, temveč je osnova številnih drugih omak in lahko v različnih izvedbah spremlja tudi jedi, kot so steaki, ribe in celo juhe oziroma enolončnice.

Majoneza z okusi

Majonezi lahko dodajamo različne okuse, tako da namesto navadnega rastlinskega olja na primer uporabimo oljčno ali aromatizirano olje (rožmarinovo, limonovo, pomarančno, zeliščno). Osnovna majoneza tako dobi drugačen okus.

Nadgradimo jo lahko tudi z različnimi dodatki: s sesekljanimi svežimi zelišči, žafranom, kuhanim krompirjem (tradicionalni francoski namaz rouille), sipinim črnilom, peteršiljevim pirejem …

  • Majoneza z limono in zelišči: V pripravljeno majonezo vmešamo naribano lupinico ½ limone in 1 žličko drobno sesekljanih zelišč, kot so peteršilj, drobnjak ali krebuljica. Ponudimo k morskim sadežem.

  • Česnova majoneza (aïoli): v pripravljeno majonezo vmešamo 1 sesekljan strok česna. Ponudimo k ocvrtim jedem in kuhani zelenjavi.

  • Majoneza s pestom: v pripravljeno majonezo vmešamo 1 žličko bazilikinega pesta, najbolje domačega.

  • Tatarska omaka: v pripravljeno majonezo vmešamo 1 žlico sesekljanih kislih kumaric, 1 žlico sesekljanih oplaknjenih kaper, 1 žličko sesekljanega peteršilja in kanček tabaska. Prileže se k ribam in školjkam.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.