© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Karameliziran kruhov narastek s figami

Fin narastek za slovo od poletja (in starega kruha)

Karameliziran kruhov narastek s figami

Fin narastek za slovo od poletja (in starega kruha)

Čas priprave 1 h 10 min + sušenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Karameliziran kruhov narastek s figami

Sestavine

  • 350 g bele francoske štruce
  • 50 g zelo zmehčanega masla
  • 250 g zrelih fig
  • 50 g ameriških ali navadnih orehov
  • 2 žlici sladke marsale ali sladkega šerija
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 3 dl sladke smetane
  • 3 velika jajca
  • 4 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • malo sveže naribanega muškatnega oreška
  • ½ žličke cimeta
  • 2 žlici kupljene karamelne omake in še malo, ko postrežemo
  • rjavi sladkor v prahu za posip
  • sladka smetana, vaniljev sladoled ali crème fraîche, ko postrežemo
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 350 g bele francoske štruce
  • 50 g zelo zmehčanega masla
  • 250 g zrelih fig
  • 50 g ameriških ali navadnih orehov
  • 2 žlici sladke marsale ali sladkega šerija
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 3 dl sladke smetane
  • 3 velika jajca
  • 4 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • malo sveže naribanega muškatnega oreška
  • ½ žličke cimeta
  • 2 žlici kupljene karamelne omake in še malo, ko postrežemo
  • rjavi sladkor v prahu za posip
  • sladka smetana, vaniljev sladoled ali crème fraîche, ko postrežemo

Postopek

1

Večer pred pripravo sladice francosko štruco narežemo na debele rezine in jo pustimo, da se čez noč posuši.

2

Naslednji dan kruh namažemo z maslom in ga razporedimo v velik pekač z debelo narezanimi figami in grobo narezanimi orehi. Skupaj stepemo vino, mleko, smetano, jajca, sladkor muskovado, vaniljevo aromo, dobro mero muškatnega oreška in cimet. Z mešanico prelijemo kruh in pustimo, da se namaka 30  minut. Pečico segrejemo na 160 °C.

3

Tik preden pekač postavimo v pečico, sladico pokapamo s karamelno omako in obilno posujemo s sladkorjem v prahu. Pečemo 50 minut, da se napihne in je videti lepljiva in karamelizirana. Po želji pokapamo s še malo karamelne omake, posujemo s še več sladkorja v prahu, če je treba, in ponudimo vročo ali toplo s sladko smetano, sladoledom ali crème fraîche.

Rjavi sladkor

Rjavi sladkor v prahu dobimo tako, da v mlinčku fino zmeljemo kristalni rjavi sladkor. Namesto njega sicer lahko uporabimo tudi beli sladkor v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.