© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Telečja pečenka s korenjem in pomarančo

Telečja pečenka s korenjem in pomarančo

Čas priprave 2 h 50 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pot roast veal with new season carrots and orangelet's eat more...vealin season

Sestavine

  • 1,5 kg telečjih pleč
  • 3 stroki česna
  • šopek timijana
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 800 g drobnega, še bolje pa mladega korenja
  • 1 velika šalotka
  • ščep sladkorja v prahu
  • lupina 1 pomaranče
  • 1,5 dl belega vina
  • 3,5 dl piščančje jušne osnove
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Božične miške, recept

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 1,5 kg telečjih pleč
  • 3 stroki česna
  • šopek timijana
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 800 g drobnega, še bolje pa mladega korenja
  • 1 velika šalotka
  • ščep sladkorja v prahu
  • lupina 1 pomaranče
  • 1,5 dl belega vina
  • 3,5 dl piščančje jušne osnove

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Meso zvijemo in zavežemo s kuhinjsko vrvico. Česen olupimo, dva stroka stremo, enega pa narežemo na rezine. Razpoke v plečih zapolnimo z narezanim česnom in nekaj timijana ter pleča dobro začinimo. Korenje očistimo, vendar del stebel pustimo. Šalotko olupimo in grobo nasekljamo. Lupino polovice pomaranče naribamo, drugo polovico pa narežemo na trakce.

2

V globoki ognjevarni posodi segrejemo olje in maslo ter teletino dobrih 15 minut počasi pečemo na vseh straneh, da je lepo rjava. Meso odstavimo na krožnik, v posodo pa položimo korenje, šalotko in sladkor v prahu ter pražimo 5 minut, da se vse rahlo karamelizira. Korenje odstranimo, vse drugo pa pustimo v posodi. Dodamo preostali timijan, strt česen in pomarančno lupino v trakcih. Nato teletino položimo nazaj na sredino posode in jo prelijemo z vinom ter jušno osnovo. Posodo pokrijemo in jed v pečici pečemo 1 uro.

3

Posodo vzamemo iz pečice, jo odkrijemo in okoli mesa razporedimo korenje. Nato jo postavimo nazaj v pečico in odkrito pečemo še eno uro. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Na kuhinjski deski ga nato razrežemo na rezine ter postrežemo z omako od pečenke in mehkim korenjem.

Priljubljeni recepti

Zavitek z rižem, lečo in špinačo

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine

Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.

45 min
Srednje zahtevno

Čokoladna torta Pavlova s češnjami

Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu

1 h 50 min
Srednje zahtevno

Malinove rezine z jabolkom

Jabolka so spet v akciji! Seveda ne mislimo na tisto na prodajnih policah, ampak v naših pečicah.

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.